Hlavní obsah

Vstaňte ze židlí, Šmicer, Koller a spol. nabízejí Fotbalovou revoluci

Foto: Iniciativa Fotbalová revoluce

Vladimír Šmicer a další bývalí reprezentanti a osobnosti českého fotbalu prezentují projekt, jak nejpopulárnější sport v zemi očistit.

Reklama

aktualizováno •

Za reprezentaci odehráli mnoho úspěšných zápasů. Teď chtějí Vladimír Šmicer, Jan Koller, Tomáš Sivok a další pomoci českému fotbalu i jinak. Podpořili iniciativu Fotbalová revoluce, která vyzývá ke změnám na fotbalových okresech.

Článek

Po zatčení Romana Berbra, do té doby místopředsedy Fotbalové asociace ČR, a po jeho obvinění z korupčních trestných činů spojených s manipulacemi fotbalových zápasů má český fotbal šanci ke změně.

Bývalí hráči národního týmu, stejně jako třeba Rudolf Řepka, někdejší generální sekretář FAČR, nebo Antonín Barák, úspěšný trenér mládeže, dnes prezentují projekt, který má oslovit zejména ty, kteří ve fotbale pracují na okresech. Cílem akce je vysvětlit jim, že když se iniciativy nechopí oni, nikdo jiný to za ně pravděpodobně nezmění.

„A pokud k těm změnám nedojde, tak k nim asi český fotbal ještě nedozrál,“ poznamenal Tomáš Maruška, který kvůli sporům s berbrovským vedením asociace před časem opustil pozici šéftrenéra Jihočeské krajské akademie.

Podívejte se ve videu na to, o co účastníkům iniciativy jde:

Vladimír Šmicer a spol. představují program Fotbalová revoluce.Video: fevoluce.cz

„Je to měsíc, co policie zatkla Romana Berbra. A Fotbalová asociace ČR za tu dobu vydala jedno prohlášení. Jinak se měsíc nic neděje. Takže tím, že tady teď sedíme, tak trochu suplujeme práci svazu,“ řekl kriticky Vladimír Šmicer.

„Chceme, aby z fotbalu vymizela slova jako jízdenka. Vždyť lidé se tomu finálnímu produktu kolikrát smějí,“ připomněl Šmicer slovo, které se v zákulisí léta skloňovalo. A to ve spekulacích, že kdo se chce udržet v lize, musí za to určitým lidem zaplatit takzvané jízdné.

„Chceme iniciovat zdravé dobré lidi, které ten dosavadní systém likvidoval,“ říká Šmicer.

K iniciativě se přidal i Milan Baroš: „Je to dobrá věc. Kdy jindy než teď bychom s fotbalem měli něco udělat.“

Někdejší kapitán Sparty Tomáš Sivok přitakává: „Právě teď bychom měli táhnout za jeden provaz.“

Online tiskovou konferenci web Seznam Zprávy živě streamoval. Tady najdete její záznam:

Iniciativu podpořil i Jan Koller: „Nyní, po zatčení Romana Berbra, podle mě nastal správný čas na změny. Iniciativa mě oslovila, ztotožňuji se s jejími cíli. Je potřeba zdvihnout lidi ze židlí. Právě na okresech, kde teď poslední dobou sám hodně působím,“ říká chlapík, který je vedle národního týmu, Sparty či Dortmundu a dalších profesionálních klubů navždy spjatý i se Smetanovou Lhotou.

Účastníci tiskovky se shodli, že je pro ně zklamáním, jak zatím na situaci v českém fotbale po zatčení Romana Berbra reagují velké kluby. S výjimkou Teplic a Jihlavy. Ostatní mlčí.

„Pro mě osobně je to dost nemilé překvapení,“ kroutí hlavou Jan Koller. „Říkám si, jestli o tu změnu vlastně stojí. Je to pro mě zklamání.“

Tomáš Sivok se přidává: „Ano, je to zarážející. Ale někdo to asi musí nastartovat. Jsme tady my, tak třeba se věci začnou pomalu měnit.“

V podobném duchu hovořil i Vladimír Šmicer. „Je to tak, ze strany většiny klubů žádná upřímná odpověď, jenom vyčkávání. Nikdo neví, co v těch vyšetřovacích spisech vlastně je, nevíme, jaké kontakty kluby s panem Berbrem měly. Možná i proto vyčkávají.“

Účastníci iniciativy zdůraznili, že veškeré dosavadní náklady hradí ze svého. A že se sami do žádných vysokých funkcí netlačí. Chtějí rozhýbat fotbal zespodu.

Co si o iniciativě myslí Milan Baroš?

Vítěz Ligy mistrů, nejlepší střelec Eura 2004 Milan Baroš je jednoznačně pro změny v českém fotbale.Video: fevoluce.cz

Rudolf Řepka už dříve zmínil, že chce kandidovat na pozici předsedy Okresního fotbalového svazu v Teplicích. „A mě až překvapilo, kolik lidí mě v podobném duchu oslovilo na Příbramsku,“ naznačil Antonín Barák, otec současného reprezentanta, že se možná do něčeho podobného pustí na svém okrese. „Přitom by mě nikdy v životě ani na vteřinu nenapadlo, že bych někdy dělal funkcionáře.“

Vladimír Šmicer to shrnul: „Naším cílem je vyburcovat lidi. A dát jim informace.“

Za tím účelem iniciativa spustila web fevoluce.cz, na kterém jsou potřebné informace o volebním systému. „Kam nás pozvou, tam rádi přijedeme poradit, vysvětlit ty věci. Ale nechceme to dělat tak, že si přijedeme vyjednávat hlasy pro sebe. Tak to bylo dřív. A to chceme změnit. Předsedové klubů nebo i další členové FAČR na okresech si musí sami říct, jestli to chtějí dělat autoritářsky jako dřív, nebo trochu jinak. Tomu druhému bychom chtěli pomoci,“ říká Tomáš Maruška.

„Dělat předsedu okresu možná není žádná sexy funkce. Ale není to ani nic neřešitelného. Základ je v tom, aby si lidé na tom okresu řekli: Pojďme si to udělat hezké, pojďme ten fotbal dělat tak, aby nám dělal radost. A ono to půjde,“ podtrhává Rudolf Řepka.

Pozice okresních fotbalových svazů je ve struktuře FAČR velmi důležitá. Zástupci okresních a krajských fotbalových svazů tvoří polovinu delegátů valné hromady FAČR, která by v květnu měla zvolit nové vedení Fotbalové asociace.

Reklama

Doporučované