Hlavní obsah

Jak se lékařům podařil zázrak? Takto probíhal porod ženy s mozkovou smrtí

Tisková konference lékařů o unikátním zákroku, kdy se jim podařilo přivést na svět dítě ženy s mozkovou smrtí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno udrželi po rekordně dlouhou dobu vitální funkce u ženy s mozkovou smrtí, díky tomu pak mohli v srpnu přivést na svět její dítě.

Článek

Těhotná 27letá Eva byla teprve v 16. týdnu těhotenství, když ji zasáhla mozková příhoda. „Úspěch začal už ve chvíli, kdy k ženě přijela záchranná služba,“ sdělil Roman Gál, přednosta Kliniky anesteziologie. Žena byla následně převezena leteckou záchrannou službou. „Ukázalo se, že žena prodělala rozsáhlé krvácení levého spánkového laloku a dalších mozkových oblastí,“ sdělil Gál. Ve večerních hodinách pak lékaři došli k závěru, že stav 27leté Evy není slučitelný se životem. Plod byl ale podle lékařů životaschopný.

„Poté, co jsme zjistili, že je plod v pořádku, tak průběh pokračoval u nás na Gynekologicko-porodnické kliniky,“ sdělil její přednosta Pavel Ventruba. Průběh podle Ventruby probíhal velmi dobře. „Věděli jsme, že kolem pětatřicátého týdne se to začne lámat a musíme být připraveni, což se nám podařilo,“ doplnil. Hmotnost, délka plodu byly velmi příznivé, proto mohli lékaři podle slov Ventruby provést císařský řez. Podrobnosti popsali lékaři na tiskové konferenci ve videu nahoře.

Po 117 dnech od mozkové smrti pak lékaři provedli právě 35. týdnu těhotenství císařský řez. Uvedl to mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj případ nemá ve světě obdoby. Dítě porod přežilo. Lékaři provedli císařský řez v polovině srpna, narodila se holčička o váze 2,10 kilogramu a od pondělí je u otce.

Žára označil situaci za zázrak. „Brněnská medicína se opět stává světovou a lékaři z Fakultní nemocnice Brno zažili další zázrak, který nemá ve světě obdoby. Udrželi vitální funkce u ženy s mozkovou smrtí po rekordní dobu a následně došlo k porodu,“ uvedl Žára.

Podle ČT je podobných případů na světě zhruba desítka a u většiny se podařilo dítě zachránit, ale matky zemřely. První případ se datuje do osmdesátých let minulého století a stal se v USA. Mozková smrt nastala u ženy se zánětem mozku. Lékaři ji udržovali naživu ještě šest týdnů, poté přivedli na svět zdravé dítě. Existují i případy, kdy lékaři přivedli na svět dítě u žen v kómatu, ženy potom přežily.

Reklama

Související témata:

Doporučované