Hlavní obsah

Živě: Koncert k 17. listopadu. Českem se rozezněla Modlitba pro Martu

V odpoledních hodinách začal Koncert pro budoucnost.Video: ČTK

 

Reklama

Českem se rozezněla Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové, v 17 hodin a 11 minut.

Článek

V úterý 17. listopadu v symbolických 17 hodin a 11 minut se v rámci oslav výročí sametové revoluce a Mezinárodního dne studentstva rozsvítilo po celé České republice až čtyřicet významných budov do národních barev a rozezněly se zvony. V ulicích Prahy a v přímém přenosu Radiožurnálu a České televize pak zazněla také píseň Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové.

Píseň mohli lidé poprvé slyšet v podání Marty Kubišové v roce 1968 - zpěvačka ji nahrála dva dny po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. V době normalizace ji však KSČ zakázala a Modlitba pro Martu nesměla zaznít v rádiu nebo na veřejných místech až do roku 1989. Vystupovat nemohla ani Marta Kubišová.

Skladba se však stala symbolem polistopadových událostí v roce 1989. 21. listopadu ji Marta Kubišová znovu zazpívala z balkonu Melantrichu pro zaplněné Václavské náměstí. A jednatřicet let poté ji z balkonu Národního divadla přesně v 17 hodin a 11 minut znovu zazpívala Aneta Langerová. V Praze pak píseň zněla nejen na Národní třídě, ale také ve zbytku metropole z pouličních amplionů.

Reklama

Doporučované