Hlavní obsah

Dva dny ve vesmíru. Loď se kvůli technickým potížím vrátila zpět na Zemi

Podívejte se, jak se americká kosmická loď společnosti Boeing CST-100 Starliner se vrátila zpátky na Zemi. (Video: NASA)Video: NASA

 

Reklama

Společnost Boeing vyslala v pátek do vesmíru svou první raketu. Směřovat měla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kam měla vynést vesmírnou loď CST-100 Starliner. Krátce po startu se ale objevily problémy a loď se tak vrátila zpátky na Zemi. Přistála v americkém státě Nové Mexiko.

Článek

Na palubě nebyla posádka, jenom figurína, která seděla u řídí desky. Tato Rosie the Rocketeer dostala jméno po hrdince 2. světové války známé jako Rosie the Riveter – Růženka Nýtovačka. Stala se ikonou žen, jež pracovaly za války v továrnách a loděnicích a podílely se na výrobě munice pro armádu.

Stejně jako Růženka se dnes zpět na Zem vrátilo oblečení, jídlo a vánoční dárky, které měl Starliner dopravit na ISS.

Nová americká kosmická loď společnosti Boeing CST-100 Starliner bez posádky se měla po pátečním startu z floridského Mysu Canaveral dostat na stanovenou oběžnou dráhu, aby dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Start lodi Boeing CST-100 Starliner proběhl hladce a přesně podle plánu ve 12:36 středoevropského času (6:36 místního). „Všechny systémy pracují bezchybně,“ ozvalo se z řídicího střediska zhruba dvě minuty poté, co se raketa odlepila od Země.

Jenže zhruba půl hodiny po startu společnost Boeing informovala o pozdržení zážehu motorů, který měl loď dostat na stanovenou oběžnou dráhu. Po několika desítkách minut, během nichž se technici pokoušeli o zázrak, vydal Boeing prohlášení, že se loď vrátí předčasně na Zemi. K návratu lodi došlo v neděli kolem druhé hodiny odpoledne (kolem osmé hodiny ráno místního času).

Na fotografie z pátečního startu kosmické lodi CST-100 Starliner se můžete podívat v galerii:

Systémy plavidla po startu vyhodnotily, že motory začaly pracovat, což se ale ve skutečnosti nestalo. Letové středisko provedlo dodatečný zážeh k úpravě dráhy, řízení lodi bylo ještě pod kontrolou. Raketa při něm ovšem spotřebovala více paliva, než kolik se předpokládalo. „To vylučuje spojení s ISS,“ uvedl šéf NASA Jim Bridenstine. Jeho slova později potvrdil Boeing.

Zástupci NASA a Boeingu v neděli v konferenčním hovoru uvedli, že příčinu selhání letu vyšetřují.

Pár kroků k samostatnosti

„Návrat do atmosféry, klesání a přistání není nic pro zbabělce,” uvedl viceprezident vesmírné divize Boeingu Jim Chilton. Dodal, že podle současného plánu by měl Starliner přistát ve středisku ve White Sands v Novém Mexiku v neděli ráno místního času, tedy asi o týden dříve, než se původně plánovalo.

Společnost Boeing vyrobila loď Starliner pro Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Ten čeká, až bude moci přestat s kupováním míst v ruských kosmických lodích Sojuz. Ty jsou po konci programu amerických raketoplánů v červenci 2011 jediným přepravním prostředkem schopným dostat lidi na oběžnou dráhu kolem Země.

Pokud by byl nynější zkušební let k ISS a zpět na Zemi úspěšný, měl by Starliner za sebou všechny klíčové prověrky k tomu, aby dostal od NASA „zelenou” k přepravě astronautů.

Důležitým testem záchranného systému loď prošla začátkem listopadu. Tento systém přerušení letu má v případě nečekané události při startu nosné rakety nebo krátce po něm zajistit přenesení modulu s posádkou do bezpečné vzdálenosti od startovací rampy.

Boeing obdržel od NASA kontrakt na přepravu astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici a zpět na Zemi s využitím nosné rakety a pilotované lodě podobně jako soukromá společnost SpaceX. Ta se svou lodí Crew Dragon úspěšný zkušební let bez posádky na ISS a zpět na Zemi už zdárně absolvovala v březnu. Před sebou má nyní už jen letový test záchranného systému lodi, který je předběžně stanoven na 11. ledna.

Reklama

Doporučované