Hlavní obsah

Babišův příští rozpočet pochválil ráno Zeman, večer uspěl i ve Sněmovně

Záznam projevu prezidenta Zemana při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.Video: Václav Dolejší, ČTK

 

Reklama

Rozpočet schvalte, ale propusťte úředníky, zrušte inkluzi a seberte peníze solárním baronům, doporučil Zeman poslancům.

Článek

Miloš Zeman podpořil ráno osobně ve Sněmovně vládou předložený státní rozpočet na rok 2019. Za klíčové označil investice, kritizoval pokračující plýtvání.

Na konci dne pak koalice ANO a ČSSD podpořená komunisty schválila v prvním čtení základní parametry. Schodek má napřesrok proti letošnímu deficitu klesnout z 50 na 40 miliard korun, se stejným číslem pak vláda počítá i v letech 2020 a 2021.

Poslanci už nyní tyto parametry měnit nemůžou, v dalším kole projednávání už můžou navrhovat pouze přesuny uvnitř rozpočtu.

Proti rozpočtu bylo 93 poslanců, ale koalice dala 101 hlasů. Byly zamítnuty i tři pokusy, aby se rozpočet vrátil vládě k dopracování.

Zemanova kritika

Prezident sice rozpočet podpořil, ale uvedl čtyři příklady, které se mu na něm nelíbí: dotace obnovitelných zdrojů energie, projekty v informatice, které podle něj připomínají spíše tunelování, marné pokusy snížit počty státních úředníků a inkluzi.

„Kdybychom dokázali zastavit podporu obnovitelných zdrojů energie (40 miliard ročně), pak za pět let máme peníze na stavbu nového jaderného bloku,“ argumentoval prezident, který se kritickým postojem k dotacím fotovoltaických elektráren či dalších alternativních způsobů výroby elektřiny dlouhodobě netají.

Foto: Václav Dolejší

Prezident Miloš Zeman s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem.

„Je čas se také vrátit k novele služebního zákona,“ prohlásil, protože podle něj stát stále zaměstnává zbytečně mnoho úředníků. Prezident jmenovitě zmínil Fond dalšího vzdělávání, který ministerstvo práce po šesti letech odepsalo. Podle Zemana má být 600 zaměstnanců propuštěno, díky služebnímu zákonu budou ale dalších 6 měsíců pobírat 80 procent platu, což jsou podle Zemana vyhozené peníze.

Prezident přidal i další svůj oblíbený terč: inkluzi. „Měla by stát čtyři miliardy ročně, přesně tolik chybí krajům na opravy silnic druhé a třetí třídy,“ uvedl Miloš Zeman. Inkluzi ve vzdělávání kritizuje prezident dlouhodobě. Kromě finančních nákladů je jedním z negativních dopadů to, že děti zařazené mezi šikovnější vrstevníky nikdy nezažijí radost z úspěchu.

Video: Seznam Zprávy

Přes všechny výhrady prezident podle očekávání návrh zákona o státním rozpočtu podpořil. S poslanci se rozloučil přáním klidných Vánoc a šťastného Nového roku, do Poslanecké sněmovny se tak zřejmě v brzké době znovu nechystá.

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.

Definitivní podobu rozpočtu by měli poslanci schvalovat před Vánocemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované