Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce znovu obvinil Babiše v kauze Čapí hnízdo, rodina je volná

Tisková konference nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní zástupce oznámil na mimořádné tiskové konferenci, jak rozhodl o osudu stíhaných v kauze údajného dotačního podvodu na Farmě Čapí hnízdo.

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vrátil pražskému státnímu zastupitelství kauzu Čapí hnízdo. Chce, aby trestní stíhání pokračovalo u Andreje Babiše a Jany Mayerové. Další čtyři lidé z případu zůstávají zproštěni obvinění. „Vůči čtyřem obviněným nebyly shledány důvody ke změně rozhodnutí. Jde o členy rodiny. Není předpoklad, že další úkony vyšetřování ve vztahu k těmto čtyřem osobám přinesou nové poznatky,“ uvedl Zeman.

Nejvyšší žalobce také uvedl, že částečné zrušení rozhodnutí ještě neznamená, že budou Andrej Babiš nebo Jana Mayerová obžalováni. Spis pražského státního zastupitelství je podle něj plný chyb. „Nedostatečná reflexe zjištěného důkazního stavu i skutkového stavu, neúplné vyhodnocení evropské legislativy,“ uvedl mimo jiné s tím, že díky novému dokazování chce umožnit oběma dotyčným právo na spravedlivý proces.

Pro dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha je Zemanův právní názor závazný. K novému rozhodnutí ve věci nemá žádnou stanovenou lhůtu.

Pražské státní zastupitelství uvedlo, že rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství respektuje. „K jeho obsahu se v současné době nebudeme vyjadřovat, neboť se s jeho obsahem musíme nejprve podrobněji seznámit. Samotnou věcí se nyní bude zabývat dozorový státní zástupce, který se v rámci navazujícího postupu v přípravném řízení bude řídit závazným pokynem nejvyššího státního zástupce, který je uveden v obsahu předmětného usnesení,“ uvedl mluvčí Aleš Cimbala.

"Nejvyšší státní zástupce tam shledal nějaké nedostatky, že nebyl dostatečně zjištěn skutkový stav, že je možné ještě doplnit nějaké další úkony. Odhaduji, že v pokynech bude uvedeno, co se musí doplnit a pak to bude na zvážení dozorového státního zástupce, dodal Cimbala.

K rozhodnutí Pavla Zemana už se vyjádřil i advokát Jany Mayerové Josef Bartončík. „Politická rozhodnutí nechť si komentují politici,“ sdělil Seznamu.

Trestní stíhání Babiše i dalších v případu zastavilo pražské městské státní zastupitelství v půlce září. Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím tehdy sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Prezident Miloš Zeman už ovšem dříve uvedl, že kdyby bylo pravomocně zastavené stíhání obnoveno, rozhodl by o takzvané abolici pro Babiše. V jejím důsledku by bylo další trestní stíhání nepřípustné. Premiér opakovaně tvrdil, že by abolici nepřijal.

Babiš byl kvůli postupu při financování Farmy Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie v říjnu 2017. Letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Premiér vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání kromě premiéra Babiše čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. I v jejich případě bylo v září stíhání zastaveno. Zastavení se netýkalo premiérova syna Andreje Babiše mladšího, kterého policie vyšetřuje zvlášť. Podle Seznam Zpráv policie navrhla zastavit stíhání premiérova syna na konci října.

Reklama

Doporučované