Hlavní obsah

Zítra bych ti rád ukázal největší sbírku francouzských malířů, řekl před novináři Babiš Macronovi

Tisková konference po schůzce Andreje Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron přiletěl navečer do Prahy. Setkal se s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem. Tiskovou konferenci po jednání jsme vysílali živě.

Článek

Francouzský prezident Macron přiletěl u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Pro Macrona, který je v úřadu od května 2017, to je první oficiální návštěva Česka.

Andrej Babiš řekl, že Francie s Českou republikou má v Evropě podobné zájmy. Vztahy s Francií jsou podle Babiše velice dobré a spolupráce mezi zeměmi funguje.  „My máme zájem, aby Evropa byla spolu, abychom bojovali za zájmy Evropy, abychom společně řešili problémy,“ řekl Babiš. Dodal, že občas ale mají rozdílné názory na různé věci. Vztahy mezi Francií a Českou republikou jsou podle Babiše přesto velmi dobré.

Na závěr Babiš pozval Macrona, který v Praze zůstane přes noc, na výstavu děl francouzských malířů. Macron následně pozvánku přijal a řekl, že Francii s Českem pojí silné pouto.

„Přeji si, aby ČR a Francie spolupracovaly v Evropě, aby ukázaly, že tady neexistuje rozdělení mezi východem a západem, je tady jedna jediná Evropa. Právě pokud budeme jednotní, tak se nám podaří přinášet konkrétní řešení v oblasti investic, podaří se nám zvýšit konkurenceschopnost Evropy v oblasti obrany, ekologie. Chceme mít Evropu, kde lidé spolu mluví a kde se následně dokážou shodnout na vzájemných závazcích.“

Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande.

Macron přiletěl do Česka ze Slovenska. Jednal tam s prezidentem Andrejem Kiskou a s premiérem Peterem Pellegrinim, v podvečer se přesunul do Prahy. Zítra ho čeká prohlídka města s Andrejem Babišem a poté odletí do Istanbulu, kde bude jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem o konfliktu v Sýrii.

Do Prahy dorazila i Angela Merkelová. Pusťte si společnou tiskovou konferenci s Andrejem Babišem.Video: Seznam Zprávy

Před pražskou schůzkou se spekulovalo, že řeč bude především o postojích Visegrádské skupiny k uprchlíkům. Podle AFP Macron hledá nové spojence pro své plány na reformy Evropské unie a chce také obnovit vztahy se středoevropskými zeměmi, do nichž francouzští prezidenti příliš často nejezdili.

Paříž, Praha a Bratislava se shodují v otázkách, jako je posílení společné evropské obrany nebo zdanění internetových gigantů.

Politici měli mluvit i o spolupráci obou zemí, která se prohlubuje například v obraně, průmyslu, kultuře či vzdělávání.

Reklama

Doporučované