Hlavní obsah

Po schůzce Merkelová-Babiš: Co řekla nejmocnější žena světa Česku?

Tisková konference po schůzce Andreje Babiše s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Spolková kancléřka přijela do Prahy oslavit 90. narozeniny svého přítele profesora Rudolfa Zahradníka. Po příletu se krátce setkala s českým premiérem, na tiskové konferenci vypluly na povrch spory ohledně pozice zemí V4 v Evropské unii.

Článek

Merkelová, která vnitropoliticky zažívá pravděpodobně nejtěžší období své dosavadní kariéry, jednala s Babišem o hospodářské spolupráci, včetně společných dopravních projektů.

Na programu bylo i téma digitalizace nebo Průmysl 4.0. Řeč přišla i na postoj Evropské unie vůči Saúdské Arábii v souvislosti s vraždou opozičního novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu.

Na tiskové konferenci po krátkém jednání kancléřkanejdříve srdečně pogratulovala všem českým občanům ke stoletému výročí republiky.

Projev obou státníků odhalil zásadní rozdíl ve vnímání pozice České republiky v rámci Evropské unie. Němečtí novináři se Merkelové ptali, jak hodlá přimět země V4, aby nebrzdili ostatní členy v prohlubování evropské spolupráce. Na to Merkelová odvětila, že se o žádné zdržování nejedná. Příležitost ke spolupráci je pro každého otevřená, integrace ovšem nemůže čekat na všech 27 států. Na příkladu eurozóny, do které Česká republika ještě stále nepatří, Merkelová demonstrovala existenci vícerychlostní Evropy. Naproti tomu Andrej Babiš jakékoliv vnitřní spory popřel. „Česká republika je proevropská, protiruské sankce jsou správné,“ řekl premiér.

Spolková kancléřka přijela do Prahy oslavit 90. narozeniny svého přítele profesora Rudolfa Zahradníka. Když se k programu přidalo i krátké setkání s Andrejem Babišem, stala se z návštěvy Prahy oficiální cesta. Svou roli evidentně sehrál i blízký vztah spolkové kancléřky k Česku. Po zbytek dne bude mít Angela Merkelová soukromý program.

S prezidentem Milošem Zemanem se Merkelová nesejde. S českou hlavou státu se viděla před měsícem v Berlíně.

Připomeňte si schůzku Miloše Zemana s Angelou Merkelovou minulý měsíc.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované