Hlavní obsah
Online

Ústavní žaloba na Zemana Sněmovnou neprojde, podpoří ji jen část opozice

Tisková konference poslaneckých klubů před jednáním Sněmovny.Video: PSP.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem projednávání ústavní žaloby na prezidenta v Poslanecké sněmovně sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Ústavní žaloba na prezidenta Miloše Zemana nemá ve Sněmovně šanci na úspěch. Podání žaloby vypracované Senátem k Ústavnímu soudu nepodpoří při čtvrtečním projednávání poslanci vládních stran ANO a ČSSD ani zákonodárci KSČM, která kabinet podporuje, a opoziční SPD. Strany to dnes oznámily na tiskových konferencích. Zbývající sněmovní strany nemají dohromady potřebných 120 poslanců pro podání žaloby.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl, že část poslanců ANO má k žalobě politické výhrady, část právní. Někteří ze 78 poslanců vládního hnutí budou aktivně hlasovat proti návrhu, jiní zvažují, že se hlasování zdrží nebo ze sálu odejdou. Vzhledem k pevně danému počtu hlasů, které jsou pro podání žaloby nutné, znamená nehlasování totéž jako odmítnutí žaloby.

Už dříve během dne oznámili zástupci ČSSD, SPD a KSČM, že ústavní žalobu nepodpoří. Tyto tři strany mají dohromady 49 poslanců. Zbývající opoziční strany proto mohou pro podporu žaloby získat pouze 73 hlasů, což k podání k Ústavnímu soudu nestačí.

  • Adamová: Může být ohrožen právní stát

    „Je to situace mimořádná i v kontextu světovém. Jsme přesvědčeni, že může být ohrožen právní stát,“ sdělila Markéta Pekarová Adamová. „Ukazujeme, že tu jsou politici, kteří chtějí hájit právní stát v mantinelech, které máme – ukázkou je čtvrteční jednání,“ doplnila.

    Václav Láska k ústavní žalobě na prezidenta. Video: Seznam Zprávy

  • Opozice vyzývá prezidenta, aby zvážil rozhodnutí o stíhání Babiše

    Opozice vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby přehodnotil rozhodnutí nepokračovat v trestním stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud by nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kauzu Čapího hnízda obnovil. Po jednání zástupců opozičních stran s výjimkou SPD to na tiskové konferenci řekl předseda ODS Petr Fiala. Strany uvítaly slib předsedy vlády, že by případnou abolici sám nepodepsal ani k tomu nepověřil jiného člena vlády.

  • Výborný: Prezident premiéra vyzývá k mlčení

    „Pokud premiéra prezident v komerčních médiích popisuje nějakým způsobem a ta situace je fakticky jiná, logicky se pak média ptají. Tak si myslím, že je správné, aby opoziční strany řekly svůj postoj,“ řekl Marek Výborný, předseda KDU-ČSL. Výborný je přesvědčen, že tři body jsou jádrem pudla tohoto problému. „Prezident premiéra vyzývá k mlčení a pak nastíní další vývoj. To je absurdní,“ doplnil.

  • Fiala: Vznikly pochybnosti a je potřeba říci, že nám to není jedno

    „Jsme si vědomi své síly a teď je potřeba zaujmout stanovisko. Ve veřejnosti vznikly pochybnosti – teď je potřeba sdělit, že nám to jedno není a že máme jiný názor,“ řekl Petr Fiala na tiskové konferenci.

  • Ústavní žaloba na prezidenta neuspěje

    Žádný z poslanců ANO nepodpoří podání ústavní žaloby na prezidenta. Vzhledem k odporu SPD, KSČM i ČSSD žaloba nemůže ve Sněmovně uspět.

  • Vondráček: Někteří poslanci možná odejdou během schvalování žaloby ze sálu

    „Chceme dát prostor k projednání žaloby. Někteří naši poslanci zváží, zda aktivně řeknou ústavní žalobě ne, nebo vyjádří svou vůli tím, že odejdou ze sálu, případně nebudou hlasovat vůbec,“ řekl Radek Vondráček (ANO).

  • Michálek: Slibování abolice pro Babiše je třešničkou na dortu

    Piráti podpoří ústavní žalobu na prezidenta republiky. „Došlo k hrubému porušení ústavy ve vztahu k odvolávání ministrů a zasahování do justice,“ uvedl Jakub Michálek.

    „Slibování milosti Andreji Babišovi přes média je třešničkou na dortu. Potvrzuje to, že naše úvaha o chování prezidenta byla správná,“ doplnil.

  • Okamura: Polčák přeje Zemanovi smrt

    Vlnu nevole spustil europoslanec Stanislav Polčák (STAN) svým příspěvkem na Twitteru, v němž reagoval na možnou abolici pro Andreje Babiše.

    „Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda,“ napsal Stanislav Polčák na Twitter.

    Předseda SPD Tomio Okamura tyto výroky tvrdě odsoudil a doufá, že se Polčák omluví. „Přát někomu smrt není v pořádku,“ řekl Okamura.

  • ČSSD: Co zaznívá z Hradu, je nám zcela jedno

    Miloš Zeman minulý týden řekl, že pokud by se v případu Andreje Babiše nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman příliš „vrtal“, použil by pro Babiše abolici. „Podle našeho názoru je nejvyšší státní zástupce nezávislý, co zaznívá z Hradu, je nám zcela jedno,“ uvedla poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová.

  • Valachová: Žádný z poslanců ČSSD nepodpoří žalobu na Zemana

    Poslanci sociální demokracie ve čtvrtek nepodpoří ústavní žalobu na prezidenta Zemana, jak ji připravil Senát. Důvody přiblíží na plénu, uvedla místopředsedkyně klubu ČSSD a poslankyně Kateřina Valachová.

  • Je důležité vyslat signál, že ústava se má dodržovat, komentuje Výborný

    V poledne proběhne schůzka opozičních stran. „Je důležité vyslat signál, že nám chování prezidenta není jedno. Všichni ústavní činitelé se musí pohybovat v rámci ústavy,“ řekl na tiskové konferenci Marek Výborný, předseda KDU-ČSL.

  • V Poslanecké sněmovně je nahlášena bomba, brífinky ale pokračují

    Zatímco v atriu probíhají brífinky stran před jednáním Sněmovny, policie uzavřela Sněmovní ulici na Malé Straně. „Hasiči přijali anonymní výhrůžku uložení nástražného výbušného systému,“ řekl ČTK David Schön z tiskového oddělení Policejního prezidia. Budovu kontroluje policie i pyrotechnik se psem. Evakuace nařízená není. K hlavnímu vchodu ale nikdo nesmí. Vstup je možný jen z Malostranského náměstí.

    Foto: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

    Brífinky stran ve Sněmovně pokračují i přes ohlášenou bombu.

  • Širší ústavní žaloba je správné řešení, tvrdí Pospíšil

    Poslanci ve čtvrtek budou hlasovat o ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana. Senátorský návrh obsahuje dvanáct bodů. Podle části ústavních právníků by u Ústavního soudu prošla pouze třetina bodů. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila by ale zúžení žaloby nebylo dobré. „V žalobě je popsáno několik skutků, které jsou za hranou ústavy. Vadou není to, že žaloba obsahuje více věcí,“ komentoval Pospíšil. „Širší žaloba je správné řešení,“ doplnil.

    Hamáček zároveň řekl, že jednoskutkovou verzi žaloby by poslanci ČSSD podpořili spíše: „Řekli jsme jasně, že kdyby to bylo jen o jednom činu, to znamená o nejmenování našeho ministra kultury, tak bychom návrh podpořili.“

    Jan Hamáček komentuje rozsah ústavní žaloby. Video: Eliška Hypšmanová, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

  • Hlasování po jménech. Je to důležité hlavně pro voliče, komentuje Adamová

    „Jsme svědky velmi unikátní situace. Za posledních 30 let se česká politická scéna nezabývala ústavní žalobou na prezidenta. Žádný jiný prezident neporušoval ústavu, a je tedy nutné k tomu přistupovat s vážností,“ řekla na tiskové konferenci Markéta Pekarová Adamová. Podle TOP 09 je důležité, aby se o ústavní žalobě hlasovalo po jménech. „Je to důležité pro voliče, měli by vědět, jak v tom zákonodárci hlasují,“ doplnila Adamová.

  • Nepřípustné a nátlakové, hodnotí TOP 09 možnou abolici pro premiéra

    Předsednictvo TOP 09 vyzývá všechny poslance, aby podpořili ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Chtějí, aby kroky prezidenta přezkoumal Ústavní soud České republiky.

    „Naše předsednictvo odsuzuje chování prezidenta republiky ve věci možné milosti pro premiéra Andreje Babiše. Tyto výroky jsou nepřípustné a nátlakové,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

    V pravé poledne se bude konat schůzka opozičních stran, kterou svolal předseda ODS Petr Fiala. Podle místopředsedkyně Markéty Pekarové Adamové je tato schůze velmi důležitá, strany v tomto ohledu musí zastávat jednotné stanovisko.

  • Senátorský klub STAN chce změnit pravomoci Ústavního soudu

    Senátorský klub STAN chce rozšířit pravomoci Ústavního soudu. „Ústavní soud by mohl být i tou institucí, kdy i mimo žaloby je schopen dávat závazná výkladová stanoviska,“ uvedl Vít Rakušan. Senátorský klub by měl tento návrh představit v nejbližších dnech.

  • Rakušan: Zeman si hraje s politickou scénou

    Jako první na tiskové konferenci vystoupilo hnutí STAN. Podle předsedy hnutí Víta Rakušana prezident porušil slib, který dal před druhým kolem prezidentských voleb. „Ohlášená abolice, kterou už pan prezident slíbil použít v případě, že by Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. Je to porušení slibu,“ uvedl Rakušan.

    Miloš Zeman v prezidentské debatě, kde tvrdí, že by premiérovi abolici neudělil. Video: Seznam Zprávy

    Hnutí STAN prezidentův výrok považuje za velmi nemístný nátlak. „Zeman si s celou politickou scénou hraje a opět ukazuje, že on je tím hráčem, který určuje pravidla hry,“ doplnil. Rakušan také sdělil, že hnutí STAN podpoří ústavní žalobu na prezidenta. „Jsem rád, že tento bod je zařazen na projednání v Poslanecké sněmovně. Prezident se ústavou dlouhodobě neřídí,“ komentoval předseda hnutí STAN.

  • Ústavní žalobu na prezidenta Zemana poslanci projednají ve čtvrtek

    Žalobu na prezidenta by měli poslanci probrat ve čtvrtek, kdy by se ale také měly uskutečnit pravidelné interpelace na členy vlády. Žaloba je založena na tom, že Zeman podle jejích autorů porušuje svými skutky ústavu. Konkrétně prezidentovi vytýkají osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl tvrzení, že by jeho kroky byly v rozporu s ústavou.

    Poslanci ve čtvrtek projednají ústavní žalobu na prezidenta Zemana.Video: seznam.cz

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy