Hlavní obsah

Hulákající dav, míní prezident o tisících lidí, kteří zaplnili náměstí na protest proti Babišovi

Demonstrace proti Andreji Babišovi na Václavském náměstí.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na pražském Václavském náměstí se dnes večer sešly tisíce lidí, kteří požadovali demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Akce začala v 19:00 a trvala zhruba dvě hodiny. Pořádala ji aktivistická skupina AUVA, jež už v minulosti uspořádala několik demonstrací proti předsedovi vlády. Prezident Zeman označil v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov účastníky demonstrace za hulákající dav.

Článek

Demonstrace se zúčastnily tisíce lidí. Jejich heslo zní: „Požadujeme demisi Andreje Babiše.“ Demonstrovat se původně mělo na Malostranském náměstí v Praze, zájem o účast byl ale enormní, proto se akce přesunula přímo na Václavské náměstí. Akci pořádá skupina AUVA, která proti Babišovi protestuje opakovaně po celé republice.

Demonstrace reagovala na kauzu týkající se syna premiéra Babiše, který měl být unesen. Kauza otřásá Českou republikou od okamžiku, kdy reportéři Seznamu přinesli rozhovor s Andrejem Babišem mladším, který říká, že jeho pobyt na uvedených místech nebyl dobrovolný a že ho organizovali lidé blízcí jeho otci.

Svědectví Babiše mladšího může být klíčové pro vyšetřování kauzy údajného dotačního podvodu spojeného s farmou Čapí hnízdo, v němž figuruje premiér Babiš jako hlavní obviněný.

K lidem mluvili i opoziční politici

Lidé drželi transparenty s nápisy jako „Nechci z ČR Rusko, Babiš ven“, „Andrej = Krim“ nebo „Uklid(n)íme vaše děti“ s fotografií lékařky Dity Protopopové, který má evokovat volební transparent hnutí ANO. K vidění byly vlajky České republiky i Evropské unie, někteří demonstranti měli píšťalky. Na začátku protestu lidé hlasitě skandovali „Demisi!“, později zněla hesla jako „Není nám to jedno!“ nebo „Máme toho dost!“

Na improvizovaném pódiu s nápisem „Jedině demisi!“ vystoupil například poslanec Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09. „Příběh předsedy vlády připomíná lacinou béčkovou gangsterku. Bohužel to není film, ale realita, která rozežírá stát jako rakovina. Teď nejde o nic menšího než o principy právního státu,“ řekl.

Před davy měli krátký proslov také politici Jiří Pospíšil (TOP 09) či Miroslava Němcová (ODS), ale i například Bohumír Rada, jenž vedl spory s Agrofertem, který dříve Babiš vlastnil a nyní jej spravují svěřenské fondy, Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek pro demokracii nebo Varhan Orchestrovič Bauer, jehož verze české hymny zazněla. O hudební program se jinak postaral Ziggy Horváth.

Reklama

Doporučované