Hlavní obsah

Ani Praha audit nezveřejní. Řekla ale, kolik zaplatíme za Babiše

Přenos po jednání Rady hl. m. Prahy nad auditem o údajném střetu zájmů premiéra Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Magistrátu byl audit doručen, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí.

Článek

Praha nezveřejní audit Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, rozhodli radní na mimořádném jednání. Nedoporučila jim to právní analýza, kterou si nechali zpracovat. Magistrát je jedním z připomínkových míst, proto má materiál k dispozici.

Podle právníků by metropole celý audit zveřejňovat neměla, dokud to nezkonzultuje s Evropskou komisí. „Já jsem stále pro zveřejnění, ale musí nejdříve proběhnout ten dotaz,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Radní ale představili veřejnosti alespoň dílčí závěry. „V tom auditu došli k číslu 285 milionů korun,“ vyčíslil korekce radní pro transparentnost Adam Zábranský (Piráti).

V auditu se uvádí také to, že nastavení svěřenských fondů, do kterých Andrej Babiš převedl Agrofert, bylo zcela účelové a v rozporu nejen s dobrými mravy, ale i smyslem a účelem zákona o střetu zájmů.

Tento účelový krok by mohl být prohlášen za neplatný již od samého začátku, píší evropští auditoři. Babiš měl podle nich i nadále přímý i nepřímý vliv na fungování Agrofertu a zároveň ovlivňoval dotační politiku státu.

Audit navíc požaduje, aby Česko provedlo hloubkovou kontrolu – a je tak možné, že korekce se budou ještě zvyšovat. Kontroloři totiž odhalili i řadu velmi závažných chyb na české straně. „Audit vyhodnotil extrémní chybovost. V OP Podnikání a inovace 9 z 10 projektů obsahovalo chyby,“ dodal Zábranský.

Hádka na radě

Debata o zveřejnění auditu prý byla bouřlivá, jeden z účastníků primátora dokonce vyzval k rezignaci. Audit měli údajně možnost vidět jen primátor Hřib a radní Zábranský.

„Ostatním radním nebyl poskytnut. My jsme se dohodli, že členové rady, případně zastupitelé mají právo na to, obdržet auditní zprávu,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) s tím, že to považuje za porušení práva na informace.

Podle Hřiba ale mohli do dokumentu nahlédnout všichni, kdo měli zájem. Radní se následně dohadovali v přímém přenosu před novináři. Hřib je přesvědčený, že se mu Evropskou komisi podaří přesvědčit.

Primátor Zdeněk Hřib měl ve středu během pracovní cesty v Bruselu promluvit o důvěrnosti zprávy s místopředsedou Evropského parlamentu za Piráty Marcelem Kolajou. Andrej Babiš ve středu vyzval primátora Zdeňka Hřiba, ať audit zveřejní.

Premiér ve středu ve Sněmovně uvedl, že Česko nebude v souvislosti s auditem vracet žádné evropské dotace a že případné zveřejnění je záležitostí auditních orgánů.

Česko má podle serveru Neovlivní.cz přijít o velkou část unijních dotací přidělených skupině Agrofert. Audit konstatuje, že Babiš je stále ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů.

Znění auditu je konečné. Česko má dva měsíce na to, aby uvedlo, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s doporučeními obsaženými v materiálu. Pokud by Česko část závěrů odmítlo, má ještě nárok vyvolat slyšení o věci u Evropské komise.

Reklama

Doporučované