Hlavní obsah

Rakev s pozůstatky Bushe staršího je ve Washingtonu

Sledujte záznam přepravy rakve George H. W. Bushe z Houstonu do Washingtonu.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Prezidentský speciál v pondělí z texaského Houstonu přepravil rakev s pozůstatky někdejšího prezidenta George Bushe starší na Andrewsovu leteckou základnu nedaleko Washingtonu. Od dnešního dne do středy, kdy bude v americké metropoli státní pohřeb, bude rakev vystavena v rotundě washingtonského Kapitolu, tedy sídle Kongresu Spojených států. Bush zemřel v pátek ve věku 94 let.

Článek

Bushovo tělo dnes nejprve převezla smuteční kolona z houstonského pohřebního ústavu na letiště Ellington, kde se za přítomnosti exprezidentových potomků včetně jeho syna George mladšího, rovněž někdejšího prezidenta, konala krátká pietní ceremonie. Té se zúčastnila asi stovka pozvaných hostů. Následně čestná stráž naložila rakev na palubu letounu, který poté i s Bushovou rodinou odletěl na Andrewsovu základnu, kde přistál po zhruba třiapůlhodinovém letu odpoledne místního času (krátce před 21:30 SEČ).

Na poslední Bushovu cestu do Washingtonu poskytl současný šéf Bílého domu Donald Trump své prezidentské letadlo. To, pokud je na palubě úřadující hlava Spojených států, nese volací znak Air Force One. Nynější let byl označen Special Air Mission 41 (Zvláštní letecká mise 41), což odkazuje na fakt, že Bush starší byl 41. americkým prezidentem.

Po příletu se na základně konala pietní ceremonie, další je pak plánována v rotundě Kapitolu. Zde bude rakev zahalená americkou vlajkou vystavena od dnešního pozdního odpoledne místního času (23:00 SEČ) do středečního dopoledne (16:00 SEČ).

Ve středu, kdy USA uctí Bushovu památku státním smutkem, se ve washingtonské Národní katedrále uskuteční státní pohřeb, po kterém bude rakev letecky přepravena zpět do Houstonu. Ještě téhož dne bude rakev vystavena v houstonském episkopálním kostele svatého Martina, kde se ve čtvrtek uskuteční další smuteční obřad.

Následně bude rakev přepravena vlakem z Houstonu do College Station, kde jsou v kampusu vysoké školy A&M University na pozemku Bushovy knihovny pohřbeny exprezidentova letos zesnulá manželka Barbara a dcera Robin, která zemřela v dětském věku v roce 1953. Po obřadu, který je plánován na čtvrteční odpoledne místního času (23:15 SEČ), bude Bush uložen po jejich boku.

Po sociálních sítích koluje fotografie Bushova psa Sullyho, jak leží před pánovou rakví. V posledních letech exprezidentova života ho Sully provázel jako asistenční pes, vycvičen byl organizací specializující se na trénink psů pro armádní veterány.

Reklama

Související témata:

Doporučované