Hlavní obsah

Živě: Starostové a Zelení jdou do eurovoleb za jedno hnutí

Živě: Tisková konference nového evropského hnutí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupci STAN a Strany zelených na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně oznamují vznik společné kandidátky.

Článek

Proevropské strany se před květnovými eurovolbami rozhodly znásobit svoje šance na úspěch. Po letech štěpení a soupeření o voliče vysílají do eurovoleb společnou kandidátku – a doufají, že díky ní na půdě europarlamentu zesílí jejich hlas.

„Tyto evropské volby jsou volby zcela zásadního významu. Jejich výsledky pravděpodobně přinesou zásadní přeskupení sil a je v zájmu České republiky, aby populistické směry nebyly těmi, které začnou na půdě Evropského parlamentu dominovat,“ doplnil senátor za STAN a neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer.

Společný projekt vytvořili zástupci Starostů, Zelených a více než desítky regionálních stran a hnutí. „Ti dohromady v komunální politice zastupují více než 150 tisíc voličů,“ uvedl europoslanec za STAN Stanislav Polčák.

Zástupci STAN, Zelených a některých lokálních skupin na tiskové konferenci uvedli, že je projekt zatím stále otevřený i pro další politické skupiny. Starostové už například několik měsíců jednají se stranou TOP 09 – jak ta se ale nakonec do společného projektu zapojí, zatím podle Polčáka není jasné.

Stejně tak je nové hnutí otevřeno i spolupráci s dalšími proevropskými politickými subjekty. A to včetně nového hnutí europoslance Jaromíra Štětiny, který v loňském prosinci oznámil, že do voleb znovu nepůjde na kandidátce TOP 09. Později však Topku na Facebooku v rámci svého hnutí vyzval k další spolupráci.

Kompletní kandidátku skupina představí nejpozději koncem února.

Je ale jisté, že součástí nového hnutí nebudou ani ideologicky blízcí lidovci, ani Piráti, kteří se budou snažit zasáhnout podobnou voličskou základnu. „Piráti dali jasně najevo, že do evropských voleb chtějí jít sami, my jejich rozhodnutí respektujeme,“ dodal Polčák.

Jít do voleb s vlastní kandidátkou se nakonec rozhodli i lidovci. Ti se budou snažit obhájit tři mandáty, které strana získala v eurovolbách v roce 2014.

Starostové šli do minulých voleb společně s TOP 09 – a získali dohromady 4 mandáty. Vedle zástupce Starostů Stanislava Polčáka se do parlamentu dostali Luděk Niedermayer, Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina z TOP 09. Strana zelených se do Bruselu a Štrasburku nedostala.

Čtyři křesla získaly i ČSSD a hnutí ANO. Kromě lidovců mají v europarlamentu tři zástupce ještě komunisté. ODS získala v roce 2014 dva mandáty, za euroskeptickou Stranu svobodných občanů se do Bruselu a Štrasburku probojoval Petr Mach.

Reklama

Doporučované