Hlavní obsah

V Bruselu se řešilo, zda jsou platby pro Agrofert podle pravidel

Přenos z Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu: Byly platby evropských dotací pro Agrofert podle pravidel?Video: europarl.europa.eu

 

Reklama

Europoslanci z Výboru pro rozpočtovou kontrolu mají na stole podnět od české pobočky Transparency International. Žádá prošetření, jestli holding, který byl dříve v držení českého premiéra Andreje Babiše a nyní je zaparkován ve svěřenském fondu, dostává dotace právem.

Článek

Transparency International se na orgány Evropské unie obrátila v půli června. Chce vědět, zda platby firmám patřícím do holdingu Agrofert splňovaly unijní pravidla, včetně těch o střetu zájmů.

Před poslance Výboru pro rozpočtovou kontrolu v pondělí předstoupila komisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová. Ta již zveřejnila písemné odpovědi na otázky, které ji předem europoslanci napokládali. Předně: Jak příslušné ředitelství Evropské komise naložilo s podněty od Transparency a jak probíhá přezkum toho, zda český premiér může dál – přímo či nepřímo – Agrofert ovládat.

„Evropská komise dostala z Česka všechny potřebné podklady a nyní vyhodnocuje, zda platby společnostem patřícím do holdingu Agrofert byly v souladu se všemi pravidly, včetně těch o konfliktu zájmů,“ napsala Cretsuová mimo jiné.

Komise podle ní podnět hledně možného Babišova střetu zájmů zaznamenala a řeší jej obdobně jako všechny ostatní oficiální stížnosti.

V jedné z odpovědí Cretsuová odmítla formulaci v položené otázce, která zmiňovala, že komise ve věci provádí „vyšetřování“. „Komise se v této chvíli snaží vyjasnit fakta, aby měla lepší přehled o situaci,“ stojí v odpovědích.

Reklama

Související témata:

Doporučované