Hlavní obsah

Prague Pride z alegorického vozu. Do centra hlavního města dorazily tisíce lidí

Prague Pride z alegorického vozu.

 

Reklama

Centrem Prahy v sobotu prochází karnevalový průvod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride. Vyvrcholení sedmého ročníku festivalu sledujte na Seznamu živě.

Článek

Průvod vyrazil v půl jedné odpoledne z Václavského náměstí na Letnou. Pořadatelé nahlásili magistrátu 10 000 účastníků.

Účastníci zamířili nejdřív k soše svatého Václava, kterou obešli. Na akci dorazili i zástupci velvyslanectví některých zemí. Mezi účastníky byla také patronka internetové LGBT poradny, moderátorka Ester Janečková.

Už na začátku byly kromě účastníků Prague Pride vidět také hloučky odpůrců pochodu.

Do průvodu se zapojila desítka alegorických vozů. Zatímco v jiných městech bývají při podobných akcích k vidění vyzdobené kamiony, pražská vozidla jsou kvůli úzkým uličkám i nízkým trolejím malá (záběry z jednoho z vozů uvidíte nahoře ve videu).

Pochod, kterým vrcholí týdenní festival Prague Pride, se v metropoli koná posedmé. Poprvé to bylo v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu.

Průvod vyrazil z Václavského náměstí přes ulici Na Příkopě na náměstí Republiky, odtud pak trasa vede po Revoluční, Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží. Pokračuje přes náměstí Curieových na Čechův most a za ním pak po schodech do sadů na Letnou, kde bude následovat koncert.

Doprava v centru metropole po trase průvodu bude mezi 12:00 a 16:00 omezená, dotkne se to aut i tramvají.

Trasy sobotních průvodů Prahou - Prague Pride a Pochod pro rodinu.

Zastánci manželství mužů a žen zorganizovali Pochod pro rodinu. Ten vyrazil ve 14:00 z Ovocného trhu a zamířil na Kampu.

Na pořádek a bezpečnost v centru dohlíží policisté z pořádkové, dopravní i kriminální služby. V ulicích jsou podle pražské policejní mluvčí i členové antikonfliktních týmů. Ke sledování situace policie nasadila také vrtulník.

Reklama

Doporučované