Hlavní obsah

Zimola rezignoval na funkci místopředsedy, ČSSD se teď prý změnit nedá

Jiří Zimola vysvětlil, proč se rozhodl rezignovat na funkci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Místopředseda ČSSD položil během svého projevu na řečnický pultík klíče od Lidového domu. Symbolicky tak dokonal rezignaci na účast ve vedení sociální demokracie.

Článek

Představitelé širšího vedení ČSSD nemají podle Zimoly zájem na změně, o kterou chtěl usilovat. „Kandidoval jsem s tím, že je nutné sociální demokracii změnit od základů a doufal jsem, že na tom se s novými kolegy v grémiu shodneme. Narovinu, po skoro tři čtvrtě roce říkám, že jsem se mýlil a že razantní změna je při současném rozložení sil ve vedení strany věc nemožná,“ zdůvodnil.

Někteří vlivní představitelé strany podle něj usilují o udržení své moci a používají stranu jako rukojmí pro své zájmy. Naznačil, že mezi takové členy ČSSD řadí europoslance Miroslava Pocheho, kterého se strana neúspěšně snažila prosadit na ministra zahraničí.

„Nemohu jinak, než odejít z funkce, z níž nemohu nic změnit. Pokud si to někdo bude vykládat jako zbabělost, tak ať," řekl Zimola na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Zimola svoji rezignaci zdůvodnil konfliktem mezi loajalitou ke členům strany a loajalitou k jejímu vedení. V současné chvíli prý nedokáže předsednistvo ovlivnit, jediným krokem je tedy odstoupení z funkce.

Mrzí nás to, ale respektujeme to

První ohlasy Zimolových kolegů z vedení strany jsou stručné a rezervované. „Rozhodnutí Jirky Zimoly mě překvapilo, ale nezbývá mi, než jej respektovat,“ napsal na twitter předseda strany Jan Hamáček, " děkuji mu za půl roku společné práce ve vedení ČSSD. Věřím, že i jako řadový člen bude dál usilovat o jednotnou sociální demokracii, která znovu dokáže oslovit a získat ztracené voliče."

Místopředseda ČSSD Jan Birke Zimolovi vyčítá, že odchází od rozdělané práce. „To se nedělá. Očekával jsem, že svou práci pro ČSSD dokončí,“ odpověděl na dotaz Seznamu.

Zimola zůstane řadovým členem a do lednového krajského sjezdu také šéfem jihočeské buňky. Podle svých slov bude jezdit po republice a bavit se o problémech sociální demokracie s jejími členy.

Pravděpodobně si tak buduje pozici před březnovým sjezdem strany. Nevyloučil totiž, že by se znovu ucházel o post předsedy.

Že bylo načasování Zimolovy rezignace účelové, naznačuje další místopředseda ČSSD, Roman Onderka. „Kdyby toto rozhodnutí udělal ihned po prohraných komunálních volbách, tak tomu rozumím, POkud to udělal nyní, tak člověk přemýšlí, proč čtyři měsíce před sjezdem. A neubrání se úvaze, že se jedná o vizuální odtržení jím několikrát zmiňovaného dua Hamáček – Zimola a přípravu na možnou kandidaturu na předsedu ČSSD,“ řekl Onderka.

ČSSD opustila své voliče a oni zase ji

V ČSSD se podle Zimoly musí začít znovu mluvit o tradičních programových prioritách a cílových voličských skupinách, „které nás v minulost opustili, protože měli oprávněný pocit, že jsme my opustili je,“ prohlásil.

Zimola by také rád znovu otevřel otázku progresivního zdanění fyzických osob nebo sektorovou daň pro banky. Zdůraznil i potřebu přeregistrace členů strany, která má řadu takzvaných černých duší.

Zároveň odmítl, že by chtěl sociální demokracii opustit a založit politickou, více levicovou a méně liberální alternativu k ČSSD. „Sociální demokracie v České republice je jen jedna, nikdo nevytváří alternativní sociální demokracii," řekl.

Bývalý hejtman Jihočeského kraje a současný místopředseda ČSSD Jiří Zimola patří ke skalním příznivcům Miloše Zemana. Byl také jedním z účastníků takzvaného lánského puče, na kterém někteří čelní sociální demokraté plánovali svrhnout těsně po volbách předsedu strany Bohuslava Sobotku.

V nedávné době o sobě dal Zimola vědět jako jeden z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD, namířené proti liberálnímu proudu uvnitř strany.

Reklama

Doporučované