Hlavní obsah

Živě z mrakodrapu Donalda Trumpa. Tady je doma král New Yorku

 

Reklama

Zvláštní zpravodaj Seznam Zprávy se hlásí z New Yorku, z budovy, která je chloubou Donalda Trumpa.

Článek

Nevím vůbec proč, ale tenhle záběr si pamatuju skoro 20 let.

Viděl jsem ho v létě 1998 v televizi v jednom newyorském hotelu. Donald Trump, tehdy ještě relativně mladistvě vyhlížející padesátník a přítel tehdejšího manželského páru Clintonových, stál na vrcholu své chlouby, mrakodrapu nazvaného prostě a jednoduše Trump Tower. Obhlížel New York City, které mu leželo u nohou. Obrazně i doslova.

„Cítíte se jako král tohohle města?” zeptal se ho reportér.

Trump se jen krátce zamyslel a pak odpověděl: „Upřímně řečeno, ano.”

Typický Trump. K sebevědomí měl důvod. V hlavním městě světa, kde se narodil a jehož se stal jedním z extravagantních symbolů, mu patří jedenáct luxusních nemovitostí. (Pokud to samozřejmě američtí novináři dobře spočetli, ale sám Trump jim to dost ulehčil: Nad každým vchodem najdete jeho obřím písmem zvěčněné jméno.)

Trump Tower, osmapadesátipatrový mrakodrap na Páté Avenue nedaleko Central Parku dostavěný roku 1983, kde si skromný byt za mnoho milionů dolarů zakoupil třeba i hvězdný fotbalista Cristiano Ronaldo, je srdcem jeho podnikatelského světa i osobního života. Trump tu žije se svou rodinou, a kdybyste na to snad zapomněli třeba během kávy v místním Starbucksu, připomene vám to nabídka wifi sítí: V Trump baru vám obsluha ještě heslo prozradí, na účet „IvankaTrump” se ovšem už zcela jistě nepřipojíte.

A také tu sídlí centrála jeho volební kampaně, která má z „krále města” učinit i nejmocnějšího muže světa. Amerického prezidenta. V chladném nedělním večeru se tu s fotoaparáty motá jen pár turistů a český novinář, v posledních měsících se ale tenhle černý dům stal jednou z nejvyhledávanějších atrakcí New Yorku.

Na Páté Avenue, hned vedle slavného klenotnictví Tiffany, kde snídají jen opravdoví prominenti a naproti butiku Prada, kterou nosí sám ďábel, cítíte bez jakýchkoliv pochybností, že tady je opravdu „Trumpovo”.

Odsouzen k debaklu

New York je Trumpův „domovský” stát a prezidentský kandidát, který nevyhraje volby v domovském státě, by měl být dopředu odsouzen k debaklu. A Trump v New Yorku v úterý zcela jistě nevyhraje. Ve státě, ve městě a dokonce ani na Manhattanu s jeho naleštěnou Pátou Avenue.

Nechme teď stranou úvahy, co přesně znamená v těchto volbách tradiční slovní spojení „domovský stát” označující místo, kde byl kandidát zvolen do některé veřejné funkce. Trump doteď nikdy na žádnou nekandidoval. Doma je tu ale zcela určitě.

Fotografie Trump Tower, mrakodrapu v New Yorku.

To ovšem Hillary Clintonová také, protože ji tu lidé dvakrát (2000, 2006) zvolili do Senátu, což není úplně jednoduchý souboj. Ale i s Clintonovou a jejím vztahem k New Yorku to není úplně jednoduché. Rodačka z Chicaga, která nejprve následovala svého manžela Billa do jižanského Arkansasu a pak i do hlavního města USA Washingtonu, se na bohaté newyorské předměstí Chappaqua přestěhovala kvůli senátní kandidatuře až v roce 1999 - a v rodinném sídle si mimochodem zřídila i onen „proslavený” e-mailový server, který ji teď v kampani stál mnoho sil, nervů a procent voličské přízně.

Tady by nevyhrál ani Reagan

Clintonová ale v úterý v New Yorku vyhraje. Ve státě, ve městě, a o to s větší jistotou i tady na Manhattanu. A není to chyba Trumpa, protože v New York City, kde podle demografických dat už příslušníci menšin dávno početně převýšili někdejší „bílou většinu”, by v dresu republikánů nevyhrál ani Ronald Reagan. A ne že „by nevyhrál” - on tu skutečně nevyhrál ani při svém naprosto drtivém volebním vítězství v roce 1984, kdy při cestě za obhajobou prezidentského mandátu svého demokratického soupeře Waltera Mondala porazil ve všech státech kromě Washingtonu D. C. a Mondalovy domovské Minnesoty, kde Reaganův soupeř zvítězil o pouhé čtyři tisíce hlasů. Na Manhattanu ale ani Reagan před 32 lety nedosáhnul na víc než 26 procent. Posledním republikánem, který tu dokázal vyhrát, byl v roce 1924 Calvin Coolidge.

Policejní zátarasy připraveny

První listopadová neděle, kdy se ještě po sedmé večer městem plouží poslední hrdinní účastníci tradičního místního maratonu, ani tentokrát nenabízí jiný scénář. Před Trump Tower už policie instalovala zábrany připravené na očekávaný úterní noční nával pouličních emocí po vyhlášení výsledků.

Vedle policejních aut nenápadně stojí i jedno s neumělým nápisem „Give Trump a Chance”. New York mu ji určitě nedá, zvlášť, když letos mimořádně aktivní FBI oznámila, že senzační nové vyšetřování problematických e-mailů Clintonové nepřineslo žádné nové důkazy proti někdejší jasné demokratické favoritce.

Jenže New York, jak známo, není celá Amerika, stejně jako třeba v malých českých poměrech nereprezentuje Praha celé Česko. A odepsat dopředu krále není právě moudrá taktika.

Reklama

Doporučované