Hlavní obsah

Rakouské rozhodnutí naživo. Zvláštní zpravodaj Seznamu sleduje poslední hodiny před prezidentskými volbami

 

Reklama

Zvláštní zpravodaj Seznamu Martin Jonáš popisuje, jak vypadá poslední den před prezidentskými volbami v Rakousku. Pro kterého z kandidátů vypadá situace příznivěji: pro Norberta Hofera, nebo Van der Bellena?

Článek

Ještě před pár lety by to bylo nepředstavitelné. Volební souboj o vesměs ceremoniální pozici rakouského prezidenta hrál ve světových médiích převážně roli neškodného středoevropského folkloru a jen výjimečně se propracoval na titulní stránky.

Tentokrát je vše jinak.

V příjemně ospalé atmosféře předvánoční Vídně se mísí napětí i neskrývaný strach. Před Hofburgem, sídlem rakouského prezidenta, stojí přenosové vozy. Do mezinárodního volebního centra se akreditovalo 750 novinářů. Evropa netrpělivě vyhlíží, kdo bude obývat bývalé komnaty rakouských císařů.

Důvod má jméno Norbert Hofer. Muž, který se dost možná stane první evropskou hlavou státu po roce 1945 zastupující stranu s extrémně pravicovými kořeny. Posilující populistické formace po celé Evropě by se dočkaly významné vzpruhy.

Kandidát Svobodných vede ve většině nejnovějších předvolebních průzkumů o pár procent před svým soupeřem, bývalým předsedou rakouské strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem. Vše nasvědčuje tomu, že se chystá vyrovnaný souboj. Několik faktorů ale mluví v Hoferův prospěch. Zdá se, že má věrnější voličskou základnu, zatímco Van der Bellen nemůže uspět bez hlasů lidí, pro které představuje pouze menší ze dvou zel. Norbert Hofer byl také podle většiny expertů přesvědčivější v poslední, čtvrteční televizní debatě.

Evropa bude možná na výsledek se zatajeným dechem čekat nezvykle dlouho. Nedělní volby jsou opakováním hlasování z května, které ovšem rakouský Nejvyšší soud kvůli řadě formálních prohřešků zrušil. Po tomto fiasku chtějí úřady postupovat maximálně pečlivě. Sčítání hlasů se proto může protáhnout až do úterý.

Reklama

Doporučované