Hlavní obsah

Živly mají v Japonsku letos na svědomí už přes 300 obětí. Zabíjelo horko, zemětřesení i záplavy

Už přes 300 obětí mají letos v Japonsku na svědomí přírodní pohromy.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Na Japonsko se valí jedna přírodní pohroma za druhou. Povodně, sesuvy půdy, vedra, tajfun nebo zemětřesení. S tím vším se už muselo v letošním roce potýkat.

Článek

V uplynulých týdnech japonské ostrovy zasáhl tajfun Jebi a silné zemětřesení, které má aktuálně na svědomí na čtyři desítky životů.

V červenci si povodně a sesuvy půdy způsobené silným deštěm společně s vlnou veder vyžádaly přes 300 mrtvých. Červenec 2018 se tak pro Japonce stal jedním z nejsmrtelnějších měsíců za poslední roky.

Nejprve přišly rekordní deště, které do západního Japonska přinesly počátkem měsíce povodně a sesuvy půdy. Po srážkách následovaly rekordní teploty dosahující 40 stupňů Celsia - a na některých místech i více.

Zatím poslední ranou bylo pro Japonsko zemětřesení v noci na čtvrtek o síle 6,7 stupně. V některých částech města Kjóto zemětřesení vážně poškodilo a zničilo silnice. Otřesy vyřadily dodávky elektřiny na celém ostrově Hokkaidó, kde žije přes 5 milionů lidí.

I když je Japonsko jednou z nejbohatších zemí na světě a využívá k obraně proti živlům moderní technologie, v některých případech ani to nestačí. Země se nachází v oblasti s jednou z nejvyšších seizmických aktivit na světě. Právě zemětřesení jsou tak v Japonsku velmi častá.

Reklama

Doporučované