Hlavní obsah

Živnostníkům dvojnásobek. Dlouhý chce vylepšit Pětadvacítku

Foto: Profimedia.cz

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Reklama

Hospodářská komora navrhuje prodloužení COVID programů a zvýšení kompenzace živnostníkům.

Článek

Hospodářská komora žádá po vládě, aby zdvojnásobila program na podporu živnostníků, který ministryně financí Alena Schillerová nazvala Pětadvacítka.

Živnostníci, které postihla vládní opatření proti koronaviru, na jaře dostávali 500 korun na den, nyní by podle představ Hospodářské komory měli obdržet tisícovku.

„To vše přitom vnímáme jen jako dočasné řešení pro novou vlnu uzavření (pozn. red.: podrobně, co vláda omezí, ZDE). Čas do konce roku by se měl využít k tomu, abychom společně připravili spravedlivý a systémový kompenzační program pro všechny zasažené podniky ve výši 80 % obratu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Zástupci Hospodářské komory o víkendu jednali s vicepremiérem Karlem Havlíčkem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou o úpravě dalších kompenzačních programů pro podnikatele.

Konečný verdikt o podobě kompenzací vynese vláda v pondělí na svém zasedání.

„Považujeme za klíčové, aby zároveň vláda s uzavřením provozů schválila jasné podmínky další pomoci. Za klíčové považujeme prodloužení programů Antivirus A+ a B po celou dobu platných omezení provozů a obnovení programu Antivirus C, tedy odpuštění odvodů sociálního pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců. Zároveň prosazujeme, aby se na stejnou dobu prodloužil program COVID Nájemné pro všechny uzavřené podniky bez dosavadních omezení a dokončily se rozpracované programy, jako je např. COVID Veletrhy. Nejvíce postižené obory, jako je gastronomie nebo cestovní ruch, a jejich dodavatelé musí mít šanci přežít současnou situaci a rozšíření programů pomoci tomu musí odpovídat,“ doplnil Dlouhého viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Antivirus vs. kurzarbeit

Co byl Antivirus A

Stát hradil mzdu zaměstnance, který nemůže pracovat vinou vládních opatření proti koronaviru. Od března do října stát vyplácel 80 procent hrubé mzdy, nejvýše však 39 tisíc korun. Zbylých 20 procent doplácel podnik. Od listopadu vyplácí stát 100 procent mzdy, nejvýše však 50 tisíc korun.

Co byl Antivirus B

Stát hradil mzdu zaměstnance, který nemůže pracovat, protože podnik nemá odbyt vinou epidemie. Od března stát vyplácel 60 procent hrubé mzdy, nejvýše však 29 tisíc korun. Zbylých 40 procent doplácel podnik.

Co je kurzarbeit

Stát hradí mzdu zaměstnance, pro něhož nemá firma v krizových dobách dost práce, přitom pracuje 1–4 dny v týdnu. Ve dnech, kdy zaměstnanec nechodí do práce, vyplácí stát jako náhradu 70 procent hrubé mzdy, nejvýše však na úrovni jedenapůlnásobku průměrné mzdy (v dnešní cenové úrovni to odpovídá 50 tisícům měsíčně). Firma platí poměrnou část mzdy za dny, ve kterých zaměstnanec pracoval.

Reklama

Doporučované