Hlavní obsah

Život bez odpadkového koše: Skleničku s odpadky vynášíme jednou za půl roku

Rozhovor s Martinou Sumbalovou, autorkou blogu Reduca.cz.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přinést si na nákup potravin vlastní tašku, využívat hromadnou dopravu místo vlastního auta nebo si založit kompost. To je pár pravidel, kterými se lze řídit při snaze chovat se ekologicky. Někteří jsou však ještě dál. Žijí v takzvané bezodpadové domácnosti.

Článek

„U nás se zero waste překládá jako bez odpadu, i když to de facto bez odpadu není. Já spíše preferuji pojem nulové plýtvání. To mi dává větší smysl,“ uvádí na pravou míru pojem bezodpadové domácnosti Martina Sumbalová. Je autorkou webu Reduca.cz. Kromě příspěvků na blogu, kde píše o životě, ve kterém se snaží co nejméně zatěžovat přírodu, a tedy co nejméně plýtvat, je také autorkou Bezodpadové mapy. Díky serveru Mapy.cz do ní zaznamenává obchody, farmy, e-shopy, ve kterých se dají nakoupit suroviny bez obalu.

Sama přiznává, že po rodině se dvěma dětmi občas nějaký odpad zůstává. „Snažíme se ho tvořit co nejméně. Odpad, který máme, co nejvíce recyklujeme a kompostujeme,“ říká Sumbalová. Vede k tomu i své děti, kterým pořizuje hračky i oblečení z druhé ruky. „Myslím, že to v budoucnu ocení. Nebo neocení, ale možná pochopí,“ dodává.

Ve svém brněnském domě žije s absencí odpadkového koše. „Máme jen malinkou skleničku, u které se snažíme, aby se do ní odpad vešel co nejdéle. Vynášíme ji jednou za půl roku,“ říká Sumbalová. Objem vyprodukovaného odpadu tak na jednoho člena domácnosti sníží z průměrných 500 kg za rok na 23 kg. Kromě vyhazování směsného odpadu do odpadkové skleničky třídí zbylý odpad i do barevných kontejnerů. Jeho zpracování je však poměrně nákladnou záležitostí, proto se ho snaží produkovat co nejméně.

Život s omezenou produkcí odpadů může být časově náročnou záležitostí. Vše, k čemu lze vyrobit domácí variantu, tedy třeba domácí čisticí prostředky nebo pečení vlastního chleba, zabírá více času a energie než návštěva obchodu. Se současnou situací, kdy v České republice objem směsného odpadu stále roste, jde ale o ohleduplnější přístup k planetě.

Reklama

Související témata:

Doporučované