Hlavní obsah

Život je i na místech naprosto zničených člověkem. Režisér Polák o unikátním filmu Planeta Česko

Lidé mají spoustu předsudků o zvířatech. Každé má ale nějaký smysl, říká Polák.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mufloni v severočeské uhelné pánvi, kriticky ohrožený sysel na mladoboleslavském sídlišti. Zvířata jsou i tam, kde je vůbec nečekáte, říká o „hercích" v prvním celovečerním filmu o české přírodě režisér a kameraman Marián Polák.

Článek

Rok a půl natáčení, rozpočet deset milionů, kamera pod vodou, na zemi i ve vzduchu. Celovečerní film Mariána Poláka vznikal ve spolupráci s přírodovědci a s pečlivou přípravou. Na některé záběry museli filmaři čekat dlouhé měsíce.

„Je hezké mít supermoderní techniku, ale potřebujete se k těm zvířatům dostat. V přírodě se spousta věcí stane jen jednou za sezónu a pak až za rok. My jsme se mohli vrátit znovu i na místa, kde ta zvířata třeba špatně spolupracovala,“ popisuje Polák náročné natáčení snímku, který právě běží v kinech.

Ambicí filmu bylo ukázat lidem, že si mají všímat věcí hned „za humny“. „Člověka často lákají exotická zvířata a krajiny, ale náš cíl byl ukázat, co je kolem nás,“ dodává Polák.

Které zvíře vlezlo filmařům nečekaně do záběru a stalo se tak jedním z „účinkujících“? Jak dalo štábu zabrat počasí? Co fascinuje režiséra Poláka na termitech, které natáčel ve svém předchozím filmu? A jaké předsudky při pohledu na česká zvířata míváme? Odpovědi na tyto i další otázky se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den v 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované