Hlavní obsah

Život po hokeji: Lékaři mu dávali jen 30 procent. Važte si života, říká první český držitel Stanley Cupu

Život po hokeji: Legenda 70. a 80. let minulého století Jaroslav Pouzar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dlouholetý hráč i trenér Motoru České Budějovice, trojnásobný vítěz Stanley Cupu, který získal jako vůbec první český hokejista. Jaroslav Pouzar překonal nástrahy života. Co dělá dnes?

Článek

Život po konci profesionální hokejové kariéry nekončí. Křídelní útočník Jaroslav Pouzar, vítěz nejcennější hokejové trofeje v dresu Edmontonu Oilers z let 1984, 1985 a 1987, se krátce po revoluci pustil do podnikání. V Českých Budějovicích vybudoval jedno z prvních fitness center v Česku. S partnerem se ale rozkmotřili, a tak mu zbyl vysoký dluh.

Pouzar nastupoval po boku nejlepšího hokejisty všech dob Wayna Gretzkyho a finské legendy Jariho Kurriho. V té době ale výdělky hokejistů ještě zdaleka nedosahovaly tak závratných sum jako tomu je dnes.

„Bral jsem 175 tisíc dolarů ročně, z toho jsem zaplatil daně v Kanadě a tady jsem odevzdal ještě půlku z toho, co mi zbylo. Takže mi zůstalo třeba 60 tisíc dolarů za sezonu,“ říká Jaroslav Pouzar.

Dluhu se zbavil, vzápětí ale přišla další rána osudu. V roce 2004 mu lékaři diagnostikovali leukémii a na přežití mu dávali jen 30 procent. Stříbrný medailista z Innsbrucku 1976 se ale uzdravil.

V Českých Budějovicích vybudoval Hokejové centrum Pouzar, kde hraje mládežnický tým Českobudějovičtí lvi.

Novodobý hokej už mu toho moc neříká. „Hokej pro mě dnes znamená už jen vzpomínky. Občas se zajdu podívat, ale ne nijak pravidelně. Dneska je to úplně jiný hokej. Je to hodně o rychlosti, hraje se po mantinelech. Za nás se to hrálo jinak, chytřeji,“ říká.

Na medailonek Jaroslava Pouzara v minisérii Život po hokeji se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:
Jaroslav Pouzar

Doporučované