Hlavní obsah

Život s autistou: Problém je, že na první pohled nemoc není vidět, říká maminka Vojty

Plakal, vyhýbal se dětem, špatně snášel změny. Život autisty Vojty.

 

Reklama

Až dvě procenta populace trpí podle odborníků poruchami autistického spektra. Autismus, konkrétně Aspergerův syndrom, lékaři diagnostikovali i dnes už desetiletému Vojtovi.

Článek

„V podstatě už po narození byl úplně jiný než jeho sestra, která je o deset let starší. Výrazně se to ale začalo projevovat až kolem roku a půl. Vojta špatně snášel změny. Měl určité rituály, které jsme museli striktně dodržovat,“ říká jeho maminka Hana Lebedová.

Vojtěchovi dělají problémy návaly vzteku. Nedokáže totiž mírnit emoce a hlavně přečíst sociální situace. Jako je třeba škádlení se spolužáky. Proto už od pěti let bere antidepresiva na zlepšení nálady.

Na první pohled by ale na malém školákovi nikdo nepoznal, že je jiný než ostatní děti. I to podle Vojtovy matky skýtá úskalí. Když ale Vojta začne mluvit, jednoho až překvapí, jak rozumný je. A také jak moc si uvědomuje, že s ním není vše úplně v pořádku.

Jak probíhá Vojtova výuka:

S návaly vzteku mu pomáhá psychiatr, ke kterému pravidelně dochází.

„Bavíme se tam, jak ztlumovat agresivitu. Když se něco stane, tak to tam pak řešíme, jak bych se měl příště v podobné situaci chovat,“ popisuje terapii Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Doporučované