Hlavní obsah

Život s žaludkem, do kterého se nevejdou ani dvě deci vody

Takzvané zmenšení žaludku podle lékařů může vyřešit nejen obezitu, ale vyléčit třeba vysoký krevní tlak. Podívejte se na zkušenosti pacientů.Video: Za lehčí život, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radikální řešení, které se nehodí pro každého, ale konkrétním pacientům může změnit život. Takzvané zmenšení žaludku podle lékařů může vyřešit nejen obezitu, ale vyléčit třeba vysoký krevní tlak nebo zbavit získané cukrovky. Jak se žije s žaludkem zmenšeným na pouhé jedno a půl deci?

Článek

Počet Čechů s nadváhou nebo obezitou se stále zvyšuje, momentálně jimi trpí více než polovina. Ještě v roce 1993 bylo obézních 10 procent mužů a dvanáct procent žen. Loni už to bylo 22 procent u mužů a pětadvacet procent u žen.

A zvyšuje se i počet obézních dětí. „A z obézních dětí budou obézní dospělí,“ komentuje problém s vyšší váhou profesor Martin Haluzík z Centra diabetologie IKEMu. Ročně přitom na problémy spojené s obezitou zemře v Česku asi 30 tisíc lidí. Na středu 4. března připadá Světový den obezity, který má na nezdravý trend upozornit.

Experti z Ústřední vojenské nemocnice v Praze představili v rámci kampaně „Za lehčí život“ právě bariatrický zákrok, který spočívá ve zmenšení žaludku. Během laparoskopické operace odstraní lékaři 80 procent žaludku včetně buněk, které jsou zodpovědné za produkci takzvaného hladového hormonu.

„Ze žaludku se vytvoří takový rukáv, který má objem asi 130–180 mililitrů, a tím pádem nutí pacienta jíst méně,“ vysvětlil profesor Mojmír Kasalický základní podstatu operace. Následné snížení hmotnosti pak vede k lepšímu krevnímu tlaku a zmírnění bolesti kloubů, stejně tak se i snižuje riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Zákrok však není vhodný pro každého. Lékaři jej provádějí až u pacientů se střední a extrémní obezitou, kteří trpí i dalšími problémy, jako je cukrovka, bolest kloubů nebo vysoký krevní tlak. Pacient musí být také hormonálně a psychicky v pořádku, a proto podstupuje před samotnou operací řadu vyšetření.

Odstranění části žaludku (takzvaná „Sleeve Gastrectomy“) je dnes nejpoužívanější metodou pro zmenšení žaludku. Používá se v 60 % všech podobných zákroků. S tkání žaludku dojde také k odstranění hormonu ghrelin, kterému se přezdívá hladový hormon. Je zodpovědný za pocit hladu, který po zákroku není tak intenzivní.

Pacientům se ale po operaci zcela změní život. Jejich cesta k hubenějším a zdravějším tělům začíná několika týdny s tekutou a kašovitou stravou. Následně musejí po zbytek života dodržovat stravovací režim a jíst pravidelně a zdravěji.

V prvních letech po operaci je ale také čeká několik kontrol u lékařů. U pacientů po odoperování části žaludku je oproti běžné populaci vyšší riziko nedostatku vitaminů a minerálů. Lékaři musejí také kontrolovat stav kostní dřeně, aby včas odhalili případné řídnutí kostí, které může pacientům po zákroku hrozit. Pro většinu klientů jsou ale takové kontroly příjemnější než neustálé užívání několika druhů léků nebo píchání inzulinu. Lékaři totiž zákrok představili nejen coby bojovníka s vyšší váhou, ale také jako možný „lék“ na cukrovku druhého typu.

Před novináři se ukázali i dva z pacientů, kteří zákrok absolvovali v roce 2018. Přišli ve vatových oblečcích, ve kterých vypadali jako před operací. Přímo před kamerami si dnes už falešnou nadváhu sundali.

Ze 139 kilogramů, na 74

Pavlína zhubla 65 kilogramů. Z původní váhy 139 kilo se po zákroku dostala na aktuálních 74. „Nemám s tím žádné problémy a starosti. Já se cítím skvěle a to je pro mě to důležité,“ vysvětlila Pavlína své pocity po více než roce od operace. Přiznává, že občas dostane chuť na něco, co nezapadá do jejího nového režimu. Nicméně se dokáže ovládnout, protože ví, že by jí později nebylo dobře. K zákroku ji dovedla švagrová, a Pavlína tak vděčí nejen jí, ale celé rodině za podporu před operací i po ní.

Druhým pacientem byl Martin. Pracuje jako štukatér a jeho vysoká váha mu začala komplikovat nejen osobní, ale i pracovní život. Celkem se mu podařilo zhubnout 60 kilogramů a místo osmi různých prášků už bere jen jeden na vysoký tlak.

„V současnosti se cítím jako znovu narozený, a to proto, že v podstatě můžu a také dělám, co chci,“ komentoval své rozhodnutí Martin. Zatímco dříve jedl tučná smažená jídla, dnes si pochvaluje spoustu nových pokrmů, které díky své cestě od obezity objevil.

Reklama

Související témata:

Doporučované