Hlavní obsah

Život už dál nemá smysl. Deník císaře Hirohita odhaluje trauma z druhé světové války

Hirohitův deník odhaluje nejtajnější myšlenky japonského císaře na sklonku porážky Japonska.Video: ČTK, AP

 

Reklama

Císař, který vládl během útoku Japonců na americkou základnu Pearl Harbor, dva roky před svou smrtí v deníku uvedl, že život dále nemá smysl, protože kolem sebe stále vidí bolest z dob druhé světové války.

Článek

Japonský císař Hirohito dva roky před svou smrtí vyjádřil úzkost z války v Tichomoří, vyplývá to z nově zveřejněných deníkových zápisků, jež psal jeho tehdejší komorník a které nyní zveřejnila agentura Kjódó. To kontrastuje s předešlými zprávami o jeho postoji ke vstupu Japonska do druhé světové války útokem na americkou základnu Pearl Harbor, píše server The Guardian.

„Není žádný smysl v tom žít dál a snižovat svou pracovní zátěž. Jenom by to zvýšilo šanci vidět nebo slyšet věci, které jsou bolestné,“ stojí v zápiscích ze 7. dubna 1978, dva roky před císařovou smrtí. Císař měl podle médií strach, že bude nadále terčem obviňování ze zapojení Japonska do války.

Určování míry vlivu Hirohita na vstup do konfliktu je v Japonsku velmi citlivé téma. Podle některých by měl být odpovědný za neštěstí v Asii, podle jiných neměl na chod země kvůli silnému postavení armády velký vliv.

Nedávno zveřejněné zprávy naznačují, že Hirohito podporoval rozhodnutí zaútočit na Pearl Harbor. Podle poznámek poradce tehdejšího premiéra Hidekiho Tódžóa Hirohito vypadal klidně a rozhodně poté, co byl s několikahodinovým předstihem informován o plánovaném útoku, ke kterému došlo 7. prosince 1941.

Jiné zprávy tvrdí, že Hirohito dříve varoval, že útok na Spojené státy bude pro Japonsko sebezničující.

Navzdory hlasům, že měl být Hirohito označen za válečného zločince, ho americké úřady po válce nechaly na trůně. Dohromady jeho panování trvalo 62 let. Po smrti v roce 1989 ho nahradil jeho syn Akihito, který se stal symbolem usmíření s oběťmi japonské válečné agrese. Akihito plánuje v roce 2019 abdikovat, půjde o prvního japonského panovníka za posledních 200 let, který dobrovolně opustí trůn. Nahradit ho má syn Naruhito.

Reklama

Doporučované