Hlavní obsah

Další nová opatření: Co smíte a co vám vláda zakázala?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vláda tento týden oznámila tolik nových opatření proti šíření nákazy koronavirem, že už je obtížné se v nich vyznat. Projděte si krok za krokem, co ve stavu nouze smíte a co ne.

Článek

Můžu si dojít nakoupit?

Ano, ale jenom do některých obchodů. Otevřené od sobotního rána mohou být jen obchody s potravinami, s drogerií, lékarny nebo čerpací stanice. Kompletní přehled obchodů, které nemusí zavřít, naleznete zde. Vůbec se nesmí nakupovat na tržištích, jako je například Sapa. V provozu ale zůstávají internetové obchody.

Můžu jít do restaurace?

Ne. Restaurace jsou od soboty na deset dní zcela uzavřené. Uzavřeny musí být i jídelní části obchodních domů, které mají nákupní plochu přes 5000 metrů čtverečních. Výjimku mají stravovací provozovny, které neslouží veřejnosti, například závodní jídelny, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a podobně. Zákaz se také nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb. Jde třeba o provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny.

Můžu si jít zacvičit?

Můžete si jít například zaběhat ven. Vláda ale zakázala návštěvy ve vnitřních i venkovních sportovištích s účastí nad 30 lidí, bazénech, fitness centrech, soláriích a saunách.

A co nějaká zábava?

I tady máte smůlu. Už ve středu vláda zavřela divadla a kina. Vláda zakázala i sportovní utkání a náboženské akce, kde by bylo více než třicet lidí. Zakázán je i provoz heren a kasin.

Je možné vycestovat z Česka?

Ne, nebo jen na opravdu rychlý výlet. Vláda od noci z neděle na pondělí zakazuje cestování do zahraničí českým občanům.

Dostanu se zpátky ze zahraničí?

Ze zahraničí je možné se vrátit zpět – pokud však půjde o cestu z výletu do určených 15 zemí, musíte být v dvoutýdenní karanténě. Platí pro Německo, Rakousko, Francii, Španělsko, Velkou Británii, Belgii, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Norsko a Švýcarsko.

Lidé mohou překračovat hranice pouze na vybraných přechodech a nikde jinde. V případě západní hranice bude přechod do Německa a Rakouska umožněn jen na jedenácti hraničních přechodech – sedmi v případě Spolkové republiky a čtyřech v případě Rakouska. Kromě toho se také zastaví autobusové a železniční linky. V některých případech i lodní doprava do všech sousedních států.

Může za mnou přijet návštěva ze zahraničí?

Od noci z neděle na pondělí ne. Vláda se rozhodla zakázat příjezd cizinců do Česka. Netýká se to cizinců s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dní.

Když jezdím kamionem, platí pro mě omezení přejíždět hranice?

Ne. Vláda udělala výjimku, kterou budou mít řidiči kamionů, piloti, vlakové čety, lodníci, příslušníci záchranných sborů i lidé, kteří pracují v blízkosti hranic v sousedních zemích. „Týká se to lidí, kteří pracují do sta kilometrů od hranic,“ upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček později. Původně mělo jít jen o 50 kilometrů.

Můžu jít na oslavu narozenin?

Ano, ale nesmí tam být více než třicet lidí. Vláda zakázala i soukromé akce, kterých se zúčastní větší počet osob. Omezení se nevztahuje na pohřby.

Můžu poslat děti do školy?

Nikoliv. Do škol nesmějí žáci základních a středních škol ani studenti vyšších odborných škol a univerzit. Stále ale zůstávají otevřené jesle a školky.

Co hrozí, když nedodržím karanténu?

Pokud někdo nebude karanténu dodržovat, hrozí mu pokuta až 3 miliony korun. Kromě toho vláda také schválila návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové, podle kterého je šíření koronaviru trestným činem.

Reklama

Související témata:

Doporučované