Hlavní obsah

Život v hlavním městě islamistů. Homosexuály shazovali ze střech z výškových domů

Svět bez obalu: Ženy tu nesměly opustit dům bez povolení, popisuje život v Rakce americký odborník na Islámský stát Robert Spencer.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Americký odborník na Islámský stát Robert Spencer popisuje, jaký byl život v syrské Rakce.

Článek

Arabsko-kurdské jednotky dobyly v Sýrii hlavní město Islámského státu Rakku. O poměrech ve městě v rozhovoru pro Svět bez obalu hovoří i známý americký odborník a spisovatel Robert Spencer. Autor mnoha knih o Islámském státu.

„Muslimové tu museli žít podle velmi přísných předpisů, které v jiných muslimských zemích nejsou požadovány. Například, ženy zde nesměly opustit svůj dům bez povolení nebo bez mužského doprovodu jejich manžela, bratra nebo otce,” říká Robert Spencer.

„Homosexuálové zde byli shazováni ze střech výškových domů - a to také na základě textů proroka Mohameda - tzv. hadísů. A tyto vraždy měly velkou popularitu mezi místními muslimy, protože džihádisté všechno, co dělali, prezentovali jako velmi islámské a jako důkaz správnosti svých činů uváděli islámské texty. Tyto hrůzné skutky tam byly označovány ne jako důkaz jejich nelidskosti a barbarství, ale jako důkaz jejich zbožnosti a dodržování islámských zákonů do sebemenšího detailu. To byl také jeden z důvodů, proč dokázali oslovit tolik lidí,” uvádí Spencer.

Rozhovor s ním si pusťte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované