Hlavní obsah

Život v Maďarsku? Lidé se bojí, cítíte obrovskou bezmoc, popisuje dokumentaristka

Výzva s Kateřinou Turečkovou: Jak se žije v Orbánově Maďarsku.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani mladí už dnes nemají sílu rebelovat. Lidé jsou rezignovaní, vysvětluje stále silnější pocity v maďarské společnosti česká dokumentaristka Kateřina Turečková. Její film Iluze, o životě v zemi vedené osm let kontroverzním premiérem Viktorem Orbánem, právě vstoupil do českých kin.

Článek

„Čtyři z pěti voličů Orbánovy strany Fidesz si myslí, že americký miliardář George Soros má v Maďarsku vlastní politickou stranu,” vzpomíná Kateřina Turečková ve Výzvě na závěry průzkumu mezi Maďary, který podle ní ilustruje dopad Orbánovy kampaně proti americkému finančníkovi. Ten se v Maďarsku stal veřejným nepřítelem.

Turečková v Budapešti prožila 10 měsíců a v zemi je podle ní znát obrovská manipulace s lidmi. „V Česku máme svobodná média, máme veřejnoprávní televizi. V Maďarsku nic takového není,” uvádí mladá filmařka.

Ve svém snímku Iluze se rozhodla neukázat tváře maďarských respondentů, protože je nechtěla ohrozit. Strach ve společnosti je prý všudypřítomný.

„Byl to umělecký záměr, nechci u těch lidí ještě vytvářet strach. Oni jsou v tom systému už tak ohrožení. Dějí se pak takové podivné věci, že na vás přijde berňák a podívá se, jestli máte daně v pořádku, a najde třeba jednu drobnou věc, kvůli které vám pak vyhrožují exekucí.”

Mnoho lidí v Maďarsku je podle Turečkové se stávající situací smířených. Ne všichni také současné dění spojují čistě s osobou premiéra. „Mladí lidé, kteří vážně uvažují o opuštění Maďarska, chtějí odejít kvůli nedostatku práce a nízkým platům, ne kvůli Orbánovi,” říká.

Česká filmařka je přesvědčená o tom, že i kdyby došlo ke změně vládní garnitury, tak potrvá další dvě desítky let, než se situace vrátí do stavu před osmi lety. „Lidé se hrozně bojí. Když v nějakém okrsku nepodpoří kandidáta vládního hnutí Fidesz, tak jim neopraví silnici,” dodává Turečková.

Není její dokument jen svědectvím o mladé městské generaci uzavřené ve své sociální bublině? Jak se v Maďarsku dělá propaganda? A proč tam roste podpora konceptu „Velkého Maďarska“?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované