Hlavní obsah

Život vozíčkáře není snadný, pomoc organizací jako Paraple nebo Helppes je proto neocenitelná

Pomoc handicapovaným lidem: rozhovor s ředitelem Centra Paraple Davidem Lukešem a reportáž o neziskové organizace Helppes.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ráno na gauči se tentokrát věnovalo lidem upoutaným na invalidní vozík. Hostem ve studiu byl ředitel Centra Paraple David Lukeš a v reportáži jsme navštívili neziskovou organizaci Helppes.

Článek

Centrum Paraple pomáhá lidem, kteří utrpěli poškození míchy. Darované peníze ale organizace nepřerozděluje jednotlivým handicapovaným, ale věnuje je přímo na sociální rehabilitaci, kterou poskytuje v Praze Malešicích. Peníze mohou lidé darovat prostřednictvím DMS zpráv nebo na konkrétních akcích, jež Paraple pořádá. Na jaře chystá Aukci pro Paraple, Golf pro Paraple a samozřejmě tradiční Běh pro Paraple. Všechny akce mají své tematické webové stránky. 19. března se také můžete dojít podívat přímo do Centra Paraple v Praze. Uskuteční se tam den otevřených dveří a hostem bude například Bára Špotáková.

A handicapovaným pomáhají i zvířata. Organizace Helppes již vycvičila 228 asistenčních psů. Pomáhají nejen lidem na vozíčku, ale také nevidomým nebo lidem s diabetem. Takový pes se od štěněte učí otevírat a zavírat dveře, podávat předměty nebo pomáhat se sundaváním oblečení. Reportáž na vás čeká v úvodním videu.

Radek Hrdina zamířil za Danou Selnekovičovou, aktivní vozíčkářkou, která se sportu nevzdala ani s handicapem.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované