Hlavní obsah

Životní bitva na nezvykle malém kurtu. Vondroušová bude čelit zatím nejtěžší soupeřce

Foto: Profimedia.cz

Markétu Vondroušovou dnes v 11:00 čeká bitva o finále. Podaří se jí přehrát Britku Johannu Kontaovou?

Reklama

Devatenáctiletou českou tenistku Markétu Vondroušovou čeká od 11 hodin v Paříži životní zápas. O postup do finále Roland Garros se utká s britskou tenistkou Johannou Kontaovou.

Článek

Bývá zvykem, že se grandslamová semifinálová utkání hrají na největších kurtech. V případě letošního Roland Garros to tak úplně neplatí. Markéta Vondroušová nastoupí k duelu proti Johanně Kontaové v 11 hodin na kurtu Simonne Mathieuové. Třetí největší dvorec tenisového areálu pojme „jen“ pět tisíc fanoušků. Druhé ženské semifinále mezi Australankou Bartyovou a Američankou Anisimovovou se odehraje ve stejný čas na kurtu Suzanne Lenglenové s dvojnásobnou kapacitou. Obě mužská semifinále se pak hrají v odpoledních hodinách na největším kurtu Philippa Chatriera. Vondroušová ale nejde do neznámého prostředí. Na dvorci, který je pojmenovaný po dvojnásobné šampionce French Open z let 1938 a 1939, vyřadila ve třetím kole Španělku Suárezovou-Navarrovou 6:4 a 6:4.

Česká tenistka bude usilovat o další vylepšení svého grandslamového maxima. Před letošním tažením na pařížské antuce došla nejdále loni na US Open, kde vypadla v osmifinále. Letos ale prožívá fantastický ročník, což potvrzuje na Roland Garros. V pěti zápasech neztratila doposud ani set a semifinále rozhodně nemusí být konečnou stanicí. Její britská soupeřka na tom ovšem není o moc hůř. Svým soupeřkám odevzdala v průběhu turnaje pouze jednu sadu a na žebříčku WTA byla o dvanáct příček před Vondroušovou, tedy na 26. místě. V Paříži hraje ve výtečné formě a je první Britkou od roku 1983, která se dostala na Roland Garros do semifinále.

Letošní Roland Garros je vůbec plné překvapení. Už teď je jisté, že přehled grandslamových vítězek rozšíří zcela nové jméno. Ani jedna z kvarteta zbývajících hráček nikdy nehrála na majoru ani semifinále, což se stalo naposledy v roce 1976. Mezi čtyři nejlepší hráčky se rovněž probojovala pouze jedna tenistka z TOP 25 žebříčku WTA, a to Australanka Ashleigh Bartyová. Poprvé od roku 2009 se navíc do semifinále probojovaly hned dvě hráčky, kterým nebylo ani 20 let. Tehdy se to na US Open povedlo dvěma devatenáctiletým tenistkám – Caroline Wozniacké a Yanině Wickmayerové.

Povedené výkony Markéty Vondroušové se pozitivně promítnou také na jejím finančním kontě. Za postup do semifinále inkasuje už teď 15 milionů korun. V případě postupu do finále by to byl dvojnásobek, a pokud by celý turnaj vyhrála, vydělala by si celkem 59 milionů korun. Už teď je tak jasné, že své dosavadní letošní odměny (14,4 milionu korun) více než zdvojnásobí.

Reklama

Doporučované