Hlavní obsah

Živý rozhovor s hologramem. Vodafone v Karlových Varech ukázal, co umí 5G síť

Podívejte se, jak vypadá rozhovor s hologramem.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Operátor Vodafone na filmovém festivalu v Karlových Varech opět zkušebně zprovoznil síť páté generace. Tentokrát navíc přišel s vizuálně zajímavým příkladem využití – holografickým rozhovorem s technickým ředitelem, který fyzicky seděl v pražských Stodůlkách.

Článek

Karlovarská instalace je v průběhu festivalu umístěna na základnové stanici naproti hotelu Thermal. Rádiová část sestávající z antény Massive MIMO 64×64 je od Huawei, jádrová od společnosti Ericsson. K šíření využívá 5G signál 80MHz blok v pásmu 3,7 GHz.

Při zkušebních měřeních jsme na terase hotelu Thermal na 5G telefonech (Huawei, Xiaomi a Samsung) naměřili rychlost downloadu přes 700 Mbit za sekundu a odezvu mezi 10 a 20 milisekundami. Rychlost 4G sítí je běžně v nižších desítkách Mbit za sekundu.

Rychlejší internet s menší odezvou

Právě rychlost a latence jsou charakteristiky, jimiž se sítě páté generace nejvíc liší od aktuálně používané 4G technologie. Zatímco 4G síť umožnila přenos videa ve vysokém rozlišení, co bude hlavním užitím 5G sítí, je zatím nejasné. Často se mluví o průmyslových robotech, virtuální realitě a gamingu či o samořiditelných autech.

Vodafone ukázal ještě jiný příklad. Na konferenci do salonku hotelu Thermal se totiž prostřednictvím hologramu přenesl technický ředitel českého operátora Milan Zíka, který fyzicky seděl v pražských Stodůlkách. Jeho trojrozměrný obraz byl v Praze snímán 4K kamerou a obraz se následně po zakódování a dekódování přenesl až na pódium salonku, kde ho zobrazily laserové projektory české společnosti Screenrental.

Zíka si tak mohl živě povídat jak s generálním ředitelem Vodafonu Petrem Dvořákem, tak i diváky v publiku. „Spuštěné máme 5G v obou směrech, což jednak umožňuje vám vidět mě jako holografický výjev a zároveň já vnímám vaše prostředí v Karlových Varech, slyším vás a zároveň ještě jedeme živý přenos pro naše zaměstnance,“ řekl z pódia hologram Milana Zíky.

Generální ředitel Dvořák následně dodal, že celý přenos potřebuje rychlost přenosu dat asi 200 megabitů za sekundu a zároveň nízkou latenci. V reálu byla odezva v komunikaci delší, okolo jedné vteřiny. To však nebylo dáno latencí samotné sítě, ale zpracováním multimediálního materiálu.

5G sít na Kolínsku

5G sítě v Česku testuje i operátor O2, jehož „polygonem“ je středočeský Kolín. Tam nejprve na jaře operátor spustil skoro 5G neboli 4,5G síť, která je rychlejší než LTE technologie a je volně dostupná lidem s patřičným zařízením. Zároveň tam nyní v uzavřeném testu na měsíc provozuje skutečnou 5G síť ve frekvenčním pásmu zapůjčeném od Českého telekomunikačního úřadu.

Na příchod opravdových sítí páté generace si ale Češi ještě budou muset počkat. To může teoreticky nastat příští rok, kdy požadované frekvenční pásmo uvolní televizní vysílání a v aukci kmitočtů ho získají operátoři. Reálně bude ale komerční 5G síť dostupná v Česku až v dalších letech.

Reklama

Doporučované