Hlavní obsah

Živým vstupem mezi raketami jsem se dotkl meze, říká z Izraele zpravodaj Borek

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší konflikt za posledních deset let. Tak se mluví o současném dění na izraelsko-palestinském území.

Reklama

Článek

V Izraeli propukl nejhorší konflikt za posledních deset let. Palestinci vypálili směrem k izraelskému území přes 1500 raket a Izraelci proti Palestincům už částečně nasadili i pozemní armádu a letectvo. Jak situace vypadá?

Hostem Ptám se já byl zpravodaj České televize na Blízkém východě David Borek, který se aktuálně nachází v Tel Avivu.

Podle Borka Tel Aviv nyní zažívá klidnější hodiny. Tankové síly Izraele podle něj zatím nevstoupily na území Pásma Gazy, ale nelze vyvrátit, že tímto krokem bude situace eskalovat.

„Mnoho konfliktů mezi Izraelem a Pásmem Gazy mělo v posledních letech rychlé trvání. Rychlé vzplanutí, rychlá eskalace a potom rychlé uzavření příměří. Bylo to někdy pár dnů. Jsou války, které trvaly pár týdnů. Skoro bych řekl, že není představitelná situace konfliktu, který by trval pár měsíců. Izrael si nemůže dovolit opotřebovávací válku,“ řekl Borek s předpokladem, že situace dospěje k dohodě - ať už formálnímu, či neformálnímu příměří - nebo na druhé straně k významnější eskalaci, která umožní jedné ze stran převládnout.

A jaké jsou podle něj důvody současné situace? „Dokonalá bouře,“ shrnuje Borek kombinaci zrušených voleb v Palestině odůvodněných problematikou hlasování Palestinců ve východním Jeruzalémě, také ramadánu nebo oslav Dnů Jeruzaléma, kdy se připomíná sjednocení Jeruzaléma po Šestidenní válce. Patrné bylo podle něj i to, že Hamás v poslední době shromažďoval svůj arsenál: „Možná se v rámci neuskutečněného volebního boje rozhodl, že ho uskuteční na nebi nad Izraelem.“

Podle Borka je současná izraelská společnost mnohem radikálnější než pacifičtěji laděná generace z přelomu tisíciletí. Třeba názory na to, aby Palestinci mohli mít samostatný stát a mohli si sami vládnout, jsou dnes výrazně menšinové.

Zpravodaj popsal i to, jak sám prožívá reportování z místa konfliktu. Na začátku týdne například v živém vstupu zachytil střet palestinských raket křižující nebe s izraelským protiraketovým systémem. „Heroismem je novinařina v Somálsku, v zapomenutých konfliktech v subsaharské Africe, možná v Jemenu, ale ne tady. Během vstupu s raketami jsem se dotkl meze, ke které bych chtěl jít,“ dodal reportér.

Jaké emoce v zemi konflikt provází? A má ještě myšlenka na vytvoření samostatného Palestinského státu šanci?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované