Hlavní obsah

Zjištění pro 48 tisíc Čechů: Práce pro vás může být existenční riziko

Bezpečnější je nepracovat. Systém exekucí je nastavený tak, že lidi odrazuje od zaměstnání.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Centrum pro společenské otázky vytvořilo kalkulačku, která ukazuje, proč se lidem v exekuci nevyplácí pracovat legálně.

Článek

Způsob jakým se v Česku vymáhají dluhy, vede v řadě případů k paradoxní situaci, že se lidem v exekuci nevyplatí přijmout legální zaměstnání.

Jak zjistil z několik let trvajícího projektu spolek Centrum pro společenské otázky, lidem s exekucí zůstane z vydělaných peněz jen nezabavitelné minimum, se zaměstnáním přijdou o dávky od státu, na které by jako nezaměstnaní měli nárok.

„S tím, že se lidem nevyplatí pracovat, se setkáváme velmi často,“ uvedla hlavní analytička spolku Lucie Trlifajová.

Systém nás trestá

Protože lidé v exekuci se často nedokáží dopočítat, jaké peníze na živobytí jim v různých životních situacích zůstanou, připravilo Centrum pro společenské otázky nástroj, který jim pomůže.

Kalkulačka, která zatím funguje ve zkušebním režimu, propočítává podle příjmu, druhu exekuce, počtu členů v domácnosti a dalších aspektů, jak je výhodné pracovat a kolik ve finále zůstane dlužníkovi peněz.

Kalkulačka (na adrese pracevobci.cz) jasně dokládá, že je pro dlužníky výhodnější pracovat jen za minimální mzdu než usilovat o vyšší výdělek. Zkráceně, čím více si lidé s exekucí vydělají, tím méně peněz jim reálně zůstane.

„Lidi mají pocit, že je systém trestá za to, že se snaží,“ říká Lucie Trlifajová s tím, že v některých případech – například lidí žijících na ubytovnách – představuje legální práce existenční riziko.

Firmy mají problémy

Podle říjnových údajů Úřadu práce je mezi nezaměstnanými 48 tisíc lidí s exekucí. Jde tak o zhruba každého čtvrtého člověka bez práce. V silněji zadlužených regionech jde podle sociálních pracovníků až o 80 procent všech nezaměstnaných.

Přitom je v České republice míra nezaměstnanosti pod třemi procenty a firmy mají problémy kvůli nedostatku pracovníků.

„Zaměstnavatelé mají minimální možnosti sehnat lidi s exekucemi ochotné pracovat za oficiální mzdu,“ říká Radek Hábl, autor Mapy exekucí, který se dluhové problematice dlouhodobě věnuje.

Základní nezabavitelná částka by podle něj proto měla být do budoucna nastavena tak, aby nejen motivovala k legálnímu zaměstnání, ale také k navýšení oficiálního příjmu.

Reklama

Doporučované