Hlavní obsah

Zjištění vrhají zcela nové světlo na geoglyfy na planině Nazca

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Experti pod vedením známého archeologa Johnyho Isly objevili desítky nových geoglyfů v Peru. Nacházejí se několik kilometrů od planiny Nazca. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Článek

Na náhorní plošině jihoamerického Peru nachází stovky geoglyfů, jež jsou tvořeny světlými liniemi, vzniklými odstraněním tmavého vulkanického povrchu. Je to místo, na které se každým rokem sjíždějí desítky tisíc turistů. Přitahují je sem obrovské obrazce znázorňující zvířata, hmyz, ryby nebo ptáky. Lze zde také nalézt obrazy lidských postav a geometrické obrazce. Celý areál je od roku 1994 součástí dědictví UNESCO. Některé z těchto obrazců lze pozorovat pouze z ptačí perspektivy, zatímco jiné lze zahlédnout i ze země.

Foto: Profimedia.cz

Johny Isla, archeolog.

Úplně původním vodítkem k novému nálezu byla pro Islu černobílá fotografie pořízená počátkem 70. let, na které byl geoglyf zobrazující kosatku. Upoutala ho, protože ačkoliv se podobala ostatním geoglyfům, něčím se přesto lišila. Věděl, že ji dosud nikdy nespatřil, a nenašel ji ani po hodinách strávených v archivech fotografií obrazců z Nazca. Rozhodl se proto, že se ji vydá znovuobjevit přímo na místo.

V roce 2017 tak učinil a obrazec našel. Trvalo mu jen dva týdny, než se v obrovských rozměrech pouště na jihu Peru objevil geoglyf o rozměrech 25 × 65 metrů, který se skrýval v kopcích Palpa, asi 30 kilometrů severně od pevniny Nazca. Obrazec vytesaný do svahu zobrazuje mytologické zvíře připomínající kosatku, má ale lidskou ruku, v niž drží trofejní hlavu.

Nový výzkum pomocí dronů pomohl nyní odhalit stovky dalších postav poblíž planiny. Podle zjištění archeologů jsou až o 1500 let starší než linie na planině Nazca. Archeologové se domnívají, že obrovská antropomorfní postava kosatky zaplňuje „chybějící místo“ mezi stovkami starších geoglyfů a novějšími, už dříve objevenými geoglyfy.

Nově objevené geoglyfy se výrazně liší od těch, které byly nalezeny dříve, uvedl Luis Jaime Castillo, bývalý ministr kultury Peru a archeolog pracující na projektu spolu s Islou.

Podle jeho slov „umístění těchto geoglyfů na svazích znamená, že je můžete vidět, pokud stojíte v údolí“. „Tento obraz byl vytvořen v době růstu populace a v okamžiku, kdy ve společnosti probíhaly změny,“ říkají archeologové. „Pokud obrazce na planině Nazca byly vytvořeny lidmi pro bohy, tyto byly údajně vytvořeny lidmi pro lidi,“ vysvětlil Castillo.

Původ neznámý

Dodnes se vědci nemohou shodnout na tom, za jakým účelem geoglyfy na planině Nazca vznikly. Podle některých teorií sloužily k náboženským rituálům a pro místní obyvatele představovaly nejlepší způsob komunikace s bohy. Někteří tvrdí, že šlo o výtvor mimozemské civilizace. Podle Isly nejnovější výzkum ukazuje, že byly „vyrobeny s cílem požádat bohy o vodu a plodnost v této pouštní oblasti“.

Obrazce podle Castilla, vyzbrojeného postřehy z nového objevu, prošly proměnou. Starší, menší a jednodušší obrazce na svazích byly podle něj dílem obyvatel místních vesnic. V této fázi jim archeologové nepřisuzují funkci jakožto prostředek komunikace s bohy, protože, jak už bylo zmíněno, byly umístěny tak, aby je mohli pozorovat lidé. S vývojem dávné kultury se podle Castilla z tvorby obrazců stávala výsada bohatých a majetných, kteří si fenomén geoglyfů přivlastnili a přisoudili jim posvátný status.

Luis Jaime Castillo věří, že v oblasti Nazca, která byla označena za oblast s „největší skupinou geoglyfů“, se mohou objevit další . Zatím tým archeologů v Palpě objevil stovky nových geoglyfů, očekává se však, že jich najdou mnohem víc. „Našli jsme možná jen 5 procent toho, co vůbec existuje,“ dodal vědec.

Reklama

Doporučované