Hlavní obsah

Zkáza přišla za pět minut. Bahenní pohroma u Prahy zničila hřiště, hospody, náměstí

Podívejte se na reportáž z Březiněvsi u Prahy, kterou zničila blesková povodeň.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Městskou část Prahy ve středu večer zaplavila blesková povodeň. Centrum obce zalila bahnem z nedalekých polí. Místní vyčíslují škody, zničené je fotbalové hřiště i nedaleké tenisové kurty.

Článek

Silné bouřky a přívalové deště ve středu zaskočily obyvatele severních obcí Prahy, z největšího šoku se vzpamatovává Březiněves. Voda totiž zaplavila obec bahnem z nedalekých polí. Přívalová vlna během pár minut zničila nejprve fotbalové hřiště, pak postupovala dál do centra. Místní vlnu natáčeli na své mobilní telefony, přišla totiž jen krátce před plánovaným fotbalovým zápasem.

Prudký déšť trval zhruba půl hodiny, jeho následky budou místní likvidovat několik dní. Škody zatím vyčíslené nejsou.

„Měli jsme v šest hrát zápas, kromě mraků nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco událo. Přišlo to během pěti minut, půlhodinový intenzivní déšť napáchal obrovské škody,“ řekl Seznamu Tomáš Bezpalec, člen výboru březiněvského fotbalového klubu.

Kromě fotbalového hřiště povodeň zasáhla i některé zdejší restaurace, náměstí a hlavně sportovní areál v centru obce za budovou hasičské zbrojnice. Pod nánosy bahna tam zůstaly tenisové kurty, „umělka“ i koupaliště. Strach mají místní také o dvě fotbalové hřiště, která přívalové vlně čelila jako první. Na první pohled vypadá trávník v pořádku, pod ním se ale skrývá asi třícentimetrová vrstva bahna.

„Okolí díky dobrovolníkům, kteří nám pomáhají, uklidíme. Na hřišti ale zůstaly nánosy bahna, je na nich i sláma z polí. To nám dělá největší starost,“ říká Bezpalec. Fotbal se v Březiněvsi několik dnů až týdnů určitě hrát nebude. Správci si navíc zatím nevědí rady, jak trávník vysušit. A bojí se, že jim tráva shnije.

Fotbalisté Březiněvsi natočili, jak se přívalová vlna bahna z polí valí přes jejich hřiště.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:
Březiněves

Doporučované