Hlavní obsah

Zkažený Den díkůvzdání. Západ USA zasáhla obří bouře

Foto: Twitter.com/Weather_West

Bouře nad západním pobřežím USA.

Reklama

Západní pobřeží USA zasáhla silná zimní bouře. Udeřila ve čtvrtek a způsobila silné sněžení, kvůli kterému byla během rušného Dne díkůvzdání mimo jiné uzavřena hlavní dálnice v jižní Kalifornii i narušena letecká doprava. Očekává se, že problémy budou trvat až do neděle.

Článek

Kvůli kombinaci sněhu, deště a silného větru zavedlo 32 amerických států nad situací nějaký druh dozoru. Na západě USA se obyvatelé potýkají s deštěm podél pobřeží a silným sněhem v horách. Na východním pobřeží silný vítr připravil o elektřinu až 500 000 lidí.

Národní meteorologická služba (NMA) uvedla, že oblasti jižní Kalifornie a Arizony hrozí silné srážky i nadále a jsou možné i bleskové záplavy. Varování před blizardem byla vydána pro části Wyomingu a Jižní Dakoty.

„Miliony Američanů se budou muset s počasím potýkat i o víkendové cestě domů z oslav Dne díkůvzdání. Déšť a sníh se v sobotu přežene přes středozápad a poté v neděli zamíří na severovýchod,“ řekl meteorolog CNN Haley Brink.

Omezení na silnicích i letištích

Ve středu se bouře již projevila. Řada vozidel se zasekla na hlavní kalifornské dálnici Interstate 5 poté, co kvůli takzvané cyklogenezi – silné zimní bouři způsobené rychlým poklesem atmosférického tlaku – napadlo v horských oblastech v regionu Pacific Northwest až 1,2 metru sněhu. Hlavní tepna spojující jižní Kalifornii se zbytkem státu byla znovu otevřena později během dne, přestože nebezpečí srážek nepominulo.

Jeden pár se podle CNN v úterý ráno vydal ze San Francisca do Oregonu, ale podle Redding Record Searchlight na dálnici uvázl na 18 hodin. „Než jsme odjeli, věděli jsme, že bude sněhová bouře. Byli jsme připraveni, ale ne na to, co přišlo,“ řekl webu Jim McDonald. „Nevěděl jsem, co se děje nebo jak dlouho tam budeme. To bylo opravdu zneklidňující.“

Jejich dcera použila Twitter, aby zkontaktovala autority a informovala média o situaci. „Šílená neschopnost ohrožuje tisíce životů. Naštěstí teploty nejsou pod bodem mrazu. Neproběhl žádný skutečný pokus o komunikaci s uvázlými lidmi,“ napsala na Twitter.

Letecká společnost Airlines for America očekává v neděli 3,1 milionu cestujících, což by pro americké dopravce znamenalo „nejrušnější cestovní den v historii“. Meteorologové podle ABC News varují, že extrémní počasí může pokračovat až do neděle.

Kvůli mrazivému počasí a sněhové bouři muselo být zrušeno i více než 2000 letů, uvedla agentura Reuters. Chicagské letiště například zrušilo polovinu plánovaných letů. Kvůli větrné bouři v Chicagu přišlo podle ABC News o elektřinu až 93 000 zákazníků. Kolem Detroitu zůstalo bez proudu více než 33 000 lidí.

Zasáhla cyklogeneze

Bouři způsobil jev zvaný cyklogeneze, soubor několika procesů, díky nimž dojde v centru tlakové níže k extrémnímu snížení tlaku. V případě, že za 24 hodin klesne tlak alespoň o 24 hPa, hovoříme o rapidní cyklogenezi.

K rapidní cyklogenezi dochází nejčastěji v zimních měsících a častěji nad mořem než nad pevninou. Tyto rychle se prohlubující cyklony přinášejí potenciálně nebezpečné počasí. Jde především o extrémně silný vítr a intenzivní srážky.

Od požárů ke sněhovým bouřím

V Kalifornii na západním pobřeží USA přitom ještě minulý týden zuřily požáry, kvůli kterým úřady na konci října nařídily evakuaci 90 000 lidí v okrese Sonoma. Místní energetická společnost preventivně přerušila dodávky proudu kvůli nebezpečí vzniku nových požárů. Bez elektřiny bylo téměř milion domácností a podniků.

Na jihozápadě Kalifornie lesní požár v úterý během několika hodin spálil přes 16 kilometrů čtverečních plochy a vyhnal z domovů 6300 lidí. Místní okres kvůli dramatické situaci vyhlásil stav nouze a vyzval guvernéra Gavina Newsoma, aby mimořádné opatření rozšířil na celou Kalifornii.

Reklama

Doporučované