Hlavní obsah

ABBA se vrátila. Zní jako dřív. Je v tom víc než milé retro?

Foto: Profimedia.cz

ABBA v roce 1974.

Reklama

aktualizováno •

Slavná švédská skupina ABBA začátkem září ohlásila návrat a na pátek si pro své fanoušky připravila nové album s názvem Voyage. Pocity z něj se různí. Jak si skladby poradí mezi moderní konkurencí?

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Koncem srpna způsobily švédské legendy poprask nejen na sociálních sítích, když se objevila webová stránka, která slibovala vzít fanoušky skupiny na „novou cestu“. Na 2. září pak ABBA naplánovala živý přenos, během kterého odhalila, že se vrací do světel reflektorů. Ovšem ne tak úplně.

Koncerty, které na rok 2022 čtveřice naplánovala, skupina neodehraje osobně. Během předem připravené show v nové londýnské aréně Queen Elizabeth Olympic Park totiž vystoupí v podobě digitálních avatarů. Aby se popové kvarteto mohlo tímto způsobem vrátit k vystupování, museli jeho členové každou píseň zpívat před 160 kamerami, které zachytily každý jejich pohyb. Kapela při tom spolupracovala se společností režiséra George Lucase, který stojí třeba za filmy Star Wars.

Velkolepý comeback doprovázelo také oznámení o nových písních, kterými mohou fanoušci své reproduktory rozeznít od 5. listopadu. Jednotlivé skladby se jistě nevyhnou srovnání s hity jako Dancing Queen, Money, Money, Money nebo The Winner Takes It All. Jaký mají na novou desku proslulé skupiny názor odborníci z médií či běžní posluchači?

Nenaplněná očekávání

Britský list The Guardian má poměrně jasno a očekávané album Voyage si od něj vysloužilo jen dvě hvězdičky z pěti. Ještě v září přitom měly být vyhlídky ABBY velmi dobré. Skupina vypustila do světa ochutnávku v podobě skladby Don’t Shut Me Down, se kterou se poprvé od roku 1981 dostala do žebříčku TOP 10. Během zmiňovaného živého přenosu navíc mnohé oslovila i píseň I Still Have Faith in You.

„Spíše než aby dojemně přemítala o minulosti, působí to, že v ní většina ze zbytku alba spíše uvízla,“ hodnotí desku Jude Rogersová. „When You Danced With Me vypráví příběh dívky, která zůstala v Kilkenny, zatímco chlapec, kterého milovala, odjel do města. Dívka pak podle všeho strávila roky čekáním na jeho návrat a zřejmě nebrala v potaz, že v Irsku existují vlaky, řidičské zkoušky nebo textové zprávy.“

Čekání, které stálo za to

Časopis Rolling Stone, který se věnuje zejména populární hudbě, desce přiřkl pozitivnější hodnocení a nový počin švédské čtveřice si z jejich recenze odnáší čtyři z pěti možných hvězd. Podle Roba Sheffielda, který se hodnocení ujal, posluchači od čtveřice opět dostali soundtracky ke své emocionální krizi.

I Rolling Stone poznamenává, že některé písně se drží minulosti a je v nich patrný pozůstatek diskotékových hitů ze sedmdesátých let, které ABBU proslavily. Na rozdíl od The Guardianu je zde ale celkový dojem z alba pozitivní.

„Voyage zrcadlí, jak moc tahle čtveřice vyspěla – hudebně i emocionálně. Nedochází tu k nějakému trapnému pokusu držet s hity, které se líbí dnešní mládeži. Místo toho, aby se honili za trendy, drží se klasického zvuku, který před lety zdokonalili. Zvuku, který od té doby neustále ovlivňuje moderní pop,“ hlásá recenze.

Zralost nemusí být nudná

Trendově slepá k moderní popové produkci. Tak popisuje hudbu na albu Voyage vlivný americký hudební server Pitchfork. Deska si ale z jeho hodnocení odnáší 7,4 bodu a vesměs pozitivní komentář. Texty alba podle něj často hovoří o starých časech, věrných přátelích a nárocích rodičovství.

„Připadá mi skoro neslušné žádat po nich něco víc. Album Voyage je tak bohatě harmonické, chytře postavené a uspokojivé, jak byste od Bennyho Anderssona a Björna Ulvaeuse, dvou z nejtalentovanějších skladatelů v historii pop music, mohli očekávat,“ píše v recenzi Ben Cardew. Zmiňuje i zub času, který se podepsal na hlasech zpěvaček.

Podle webu Pitchfork ABBA chápe, možná lépe než kterákoli jiná skupina, důležitost popové hudby v kontrastu k nudnému rachotu každodenního života. Čtveřice tak nezahodila výstřednost, která charakterizovala některé z jejich nejlepších děl. „Zralost může přinést moudrost, ale Voyage dokazuje, že s ní nemusíte být nudní,“ poznamenává hodnocení.

Také na sociálních sítích se názory různí. Někteří album opěvují, jiní podotýkají, že nejde o nejlepší počin skupiny, a objevují se i tací, kteří mají desku za nudnou. Jak nejnovější počin ABBY přijme mladá generace, která obléhá streamovací platformy, se nejspíše ukáže až v příštích dnech či týdnech.

Jak poznamenal skladatel a frontman kapely OneRepublic Ryan Tedder, za mnoha úspěchy dnes populárních popových skladeb stojí třeba Tik Tok. Jakmile se některá píseň uchytí na této platformě, často vyletí i její čísla přehrání či pozice v hudebním žebříčku. Podobný vliv pak mají například i reklamy, ve kterých se písničky objeví.

„Je to noční můra, žijeme v době, kdy sedmá skladba z alba, které jste vydali před šesti lety, má větší šanci stát se hitem než píseň, kterou zrovna propagujete,“ nechal se Tedder slyšet pro web BBC News.

Z negativních reakcí si ale ABBA nejspíše hlavu dělat nebude. „Nemusíme si nic dokazovat, co na tom záleží, jestli si lidé myslí, že jsme předtím byli lepší?“ řekl již dříve Andersson švédskému deníku Dagens Nyheter.

ABBA vznikla v roce 1972 a tvořili ji Agnetha Fältskogová, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstadová. Každý z členů skupiny se ještě před jejím vznikem pohyboval v hudebním průmyslu, jak ale podotýká BBC, jejich předchozí práce byla zcela zastíněná úspěchy, které sklízeli společně.

V prvních letech působení čtveřice bodovala hlavně na domácí půdě, obrat ale přišel s rokem 1974. Tehdy ABBA zvítězila v Eurovizi, každoroční hudební soutěži, kam jednotlivé evropské země vysílají své zástupce, aby změřili síly se zahraničními soupeři. Na první příčku ABBU dostala píseň Waterloo a vítězstvím čtveřice odstartovala svou mezinárodní kariéru.

První příčky hitparád, film a miliony prodaných alb. Skupina má za sebou kromě úspěchů i problémy v podobě osobních vztahů. ABBA totiž nebyla pouhou čtveřicí, ale také dvěma manželskými páry, které se oba – Ulvaeus a Fältskogová, Andersson a Lyngstadová – během doby na výsluní rozvedly.

Poté, co v roce 1982 ABBA oslavila deset let od svého vzniku, chýlil se její čas ke konci. V témže roce vystupovali naposled jakožto fungující skupina, během následujícího roku však čtyřka ohlásila dočasnou přestávku, která trvala až do tohoto roku. Věří se, že za rozpad mohly právě trhliny ve vzájemných vztazích.

Skupina společně vystoupila na veřejnosti ještě v roce 1986 a v soukromí si společně zazpívali při menším vystoupení v roce 2016 u příležitosti padesátého výročí přátelství mezi mužskými členy čtveřice. I v době nečinnosti ABBA prodávala asi tři miliony alb ročně. Úspěchy sklízí i muzikál Mamma Mia! nebo jeho stejnojmenné filmové zpracování z roku 2008, které se dokonce o dekádu později dočkalo i druhého dílu.

Reklama

Související témata:

Doporučované