Hlavní obsah

Zklamaní Starostové nechtějí být komparzem u lidovců. Zvažují jít do voleb samostatně

Znáte nás z obcí a krajů? Teď míříme do Parlamentu.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Hnutí STAN, které má sotva dvě procenta preferencí, zvažuje po rozchodu s lidovci jít do voleb samostatně.

Článek

Mezi špičkami Starostů už není nikdo, kdo by chtěl do říjnových voleb společně kandidovat s lidovci.

Po rozpadu ambiciózní koalice s KDU-ČSL se hodně zklamaní politici malého hnutí musejí příští týden rozhodnout, jak dál: Buď zkusí štěstí sami pod značkou STAN, nebo sněmovní volby raději úplně vzdají.

Všichni oslovení lídři STAN ale jednoznačně odmítají výzvu lidoveckého šéfa Pavla Bělobrádka, aby překousli zklamání a zástupci Starostů přijali nabídku jít do voleb na kandidátkách KDU-ČSL.

„My nejsme křesťanští demokraté. My jsme Starostové a nezávislí, liberální hnutí a náš program je v mnohém odlišný," argumentuje první místopředseda STAN a kolínský starosta Vít Rakušan.

Lídr lidovců Pavel Bělobrádek, pro něhož je rozpad koalice také velkou prohrou, se ještě snaží Starosty přesvědčovat. Argumentuje, že podmínky spolupráce se nemění.

„Šest lídrů a osm druhých míst na kandidátkách ve 14 krajích, finanční podmínky, to vše je vůči STAN velkorysé, partnerské. Je na nich, zda forma je pro ně více," prohlásil Bělobrádek.

„Pro nás byla zajímavá spolupráce v koalici, byli jsme tam jako partneři. Ukázali jsme tím odvahu riskovat desetiprocentní hranici, bohužel ale lidovci vyslali signál, že odvahu riskovat nemají," uvádí Věra Kovářová, místopředsedkyně a poslankyně STAN.

Ambiciózní svazek, jenž se měl stát „třetí silou", odpískali v úterý lidovci, kteří se zalekli předvolebních průzkumů. Ty nedávaly koalici šanci získat potřebných deset procent hlasů pro vstup do Sněmovny.

„Je to velké zklamání, protože jsme promarnili několik měsíců, kdy jsme věnovali úsilí v obou stranách odvážnému řešení něčemu čelit a na něčem se dohodnout, což není v politice k vidění," říká Rakušan.

Reklama

Doporučované