Hlavní obsah

„Zkorumpovaná neziskovka“. Soud řešil Babišovy výroky

Foto: Vojtěch Gavriněv

Premiér Andrej Babiš čelí žalobě kvůli výrokům na adresu Transparency International.

Reklama

aktualizováno •

Organizace Transparency International (TI) požaduje omluvu od Andreje Babiše za 17 výroků, ve kterých ji označil za zkorumpovanou. Podle Babišova advokáta je to běžný slovník politika. Šéf TI David Ondráčka zase premiéra označuje za podvodníka, připomněl advokát. Soudce po důkazní části jednání odročil.

Článek

Středočeský krajský soud začal projednávat žalobu české pobočky Transparency International na premiéra Andreje Babiše (ANO). Nezisková organizace se domáhá ochrany dobré pověsti. Od Andreje Babiše a Úřadu vlády požaduje omluvu za opakovaná tvrzení, že je zkorumpovaná. Navíc se mají Babiš i jeho úřad zavázat, že dále nebudou TI označovat za zkorumpovanou.

„Tady přece všichni udělali lex Babiš a já si podle lex Babiš najal renomované právníky a svěřil to do svěřenských fondů. Nic s tou firmou (Agrofertem – pozn. red.) nemám, nejsem s ní v kontaktu, takže pokud tady někdo mluví o tom, že tady Česká republika má něco vracet, tak určitě nebude vracet, protože čeští právníci mají zásadně odlišný názor o střetu zájmů, než má teď Evropská komise, která to okopírovala pravděpodobně od té zkorumpované Transparency a od Pirátů,“ řekl například Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Dostal jsem dopis od Transparency International. To je neziskovka, která mě určitě nemá ráda a která asi úplně nefandí tomu našemu uskupení. Já ji nazývám zkorumpovaná neziskovka,“ uvedl zase v rozhovoru pro server Deník.cz.

Kvůli očekávanému zájmu se mohla veřejnost dostat do jednací síně pouze na zvláštní vstupenku, ta ale nakonec zůstala poloprázdná. Šéf české pobočky TI David Ondráčka ani žalovaný premiér Andrej Babiš k soudu nepřišli.

+4

Hned na úvod zástupce TI Pavel Uhl připustil ukončení sporu, pokud by premiér učinil reflexi svého jednání. Advokát žalované strany Jiří Urbánek řekl, že se žalovaná strana smírnému řešení sice nebrání, ale vzhledem k tomu, že se jedná o vyjádření názoru premiéra, tak k tomu nevidí velký prostor.

Soudce Vladimír Sommer poté navrhl smírné řešení, a to dokonce i pokud by se Babiš za své výroky sice neomluvil, ale zavázal by se napříště TI neoznačovat slovem zkorumpovaná. Advokáti takové řešení odmítli.

K žalobě samotné Babišův zástupce uvedl, že je bezpředmětná. Výraz „zkorumpovaná neziskovka“ je podle něj hodnotícím soudem, který vychází z toho, že organizace přijímá peníze mimo jiné od některých ministerstev, a není proto zcela nezávislá. Takové výrazy jsou podle něj běžnou součástí politické debaty. Žalovaná strana zase popisuje Babiše například slovy dotační podvodník, připomněl advokát.

Soudce některé ze 17 žalovaných výroků vyloučil z řízení s tím, že byly proneseny během interpelací ve Sněmovně nebo jiných politických setkání, a vztahuje se tak na ně poslanecká imunita. Zároveň konstatoval, že Andrej Babiš je politik a TI zase organizací bojující proti korupci.

Soudce po přečtení a přehrání důkazů dodaných žalující stranou jednání odročil. Žalovaná strana má nyní předložit důkazní materiály, které Babišův advokát navrhl do řízení zahrnout. Jedná se například o tweety Ondráčky, ve kterých Babiše označuje za podvodníka.

„K probíhajícímu řízení se nebudu nijak vyjadřovat,“ řekl zástupce Andreje Babiše novinářům po odročení jednání.

Advokát TI odmítl, že by se organizace či její  šéf dopouštěli stejně ostrých výroků jako Babiš, když ho označují za podvodníka. „Premiérovi výroky jsou za hranou,“ řekl Uhl. „Premiér lže, protože vědomě říká věci, které nejsou pravdivé,“ dodal.

TI se tématu Babišova střetu zájmů věnuje dlouhodobě, poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert. Premiéra několikrát veřejně vyzvala, aby upustil od svých útoků a urážek. Zastal se jí sekretariát TI v Berlíně, podle něhož česká pobočka jedná nezávisle a objektivně v souladu se základními hodnotami a cíli celé organizace.

Reklama

Doporučované