Hlavní obsah

Zkouška na Pražském okruhu. Takto bude policie kontrolovat elektronickou dálniční známku

Stát loni za prodej kuponů získal více než pět miliard korun, zhruba stejně jako předloni.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

K zemím, ve kterých si řidiči mohou pořídit elektronický dálniční kupon, se konečně přidá i Česko. Zmizí tak klasické papírové kupony, které si lidé sami lepí na čelní sklo – a pak je obtížně sundávají dolů.

Článek

Zaplacení elektronických dálničních známek budou kontrolovat policisté a celníci pomocí kamer ve služebním voze, na stojanech a také na mýtných branách. Stát jich k tomu využije 32.

Během názorné ukázky, kde policejní vůz rozpoznával poznávací značky automobilů, praxe příliš dobře nefungovala. Ze tří vzorových vozidel kamera dokázala vyhodnotit poznávací značku a platnost dálniční známky jen u dvou.

Elektronické dálniční známky začnou fungovat od roku 2021. V prvních letech budou přestupky řešit policisté na místě, v budoucnu by nezaplacení dálničních poplatků mělo být vyřizováno automaticky i ve správním řízení.

Úhradu dálničních poplatků zatím budou policisté a celníci vyřizovat přímo na místě. V případě, že systém prostřednictvím kamerových záznamů, které budou snímat registrační značky aut, vyhodnotí, že auto nemá platnou dálniční známku, zastaví auto na nejbližším možném místě a budou přestupek vyřizovat s řidičem.

Do budoucna by se tento systém mohl změnit a pokuty za neuhrazení by se měly vyřizovat automaticky. Podle slov ředitele SFDI je projekt rozdělen do dvou fází a zasílání pokut automaticky se bude řešit až v příštích letech.

Platnost dálničních známek se po jejich elektronizaci nezmění, zůstanou roční, měsíční a desetidenní varianty. Novinkou a pro mnoho řidičů také výhodou bude roční kupon s tzv. klouzavou platností. Nebudou se tak vztahovat na kalendářní rok. Zavedení nových kuponů také počítá se zvýhodněním u poplatků pro auta na elektřinu, vodík a některých hybridů. Výjimka se také týká vozidel, které přepravují osoby s průkazem ZTP.

„Nový systém elektronických dálničních známek přinese řidičům vyšší komfort. Známku si pořídí kdykoliv v e-shopu, mobilní aplikaci nebo také v síti obchodních míst. Pro stát znamená elektronická dálniční známka roční úsporu až 100 milionů Kč za tisk, distribuci či znehodnocení známek. Řidičům navíc odpadne nepohodlně lepení a strhávání papírové dálniční známky z čelního skla auta.“ řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO).

Ministerstvo dopravy si od elektronických známek navíc slibuje zvýšení příjmů z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně.

Stát loni za prodej kuponů získal více než pět miliard korun, zhruba stejně jako předloni.

Reklama

Související témata:

Doporučované