Hlavní obsah

Zkouška pro Bidena i trpělivost Japonců. KLDR odpálila balistické střely

Foto: Profimedia.cz

Lidé na nádraží v Soulu sledují záběry z testu balistických raket Severokorejců.

Reklama

Tři dny po otestování nové zbraně schopné dopravit atomovou bombu k Japonsku odpálila KLDR dvě balistické střely. Několik hodin poté první test balistické rakety odpalované z ponorky oznámila i Jižní Korea.

Článek

Dvě severokorejské balistické rakety, které doletěly do vzdálenosti asi 800 kilometrů do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem, odpálila KLDR krátce po 12:30 místního času. „Severní Korea odpálila dvě neznámé balistické střely z centrální vnitrozemské oblasti směrem k východnímu pobřeží. Jihokorejská a americká rozvědka provádějí podrobnou analýzu, aby zjistily další informace,“ napsal v prohlášení jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS).

Kim Čong-un tak zvyšuje frekvenci provokativních akcí a dává najevo, že jeho země modernizuje svůj arzenál jaderných a chemických zbraní. Ačkoli rakety míří směrem k Japonsku, jde také o test pro Spojené státy a Joea Bidena.

Tři dny před odpalem balistických raket Pchjongjang prohlásil, že úspěšně otestoval nové řízené střely dlouhého doletu, které by mohly sloužit ke střelbě jaderných hlavic. Test byl první od března, kdy Severní Korea zkušebně odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. KLDR také provedla test řízené střely v lednu, jen několik hodin poté, co americký prezident Joe Biden nastoupil do úřadu. Minulý měsíc Mezinárodní agentura pro atomovou energii varovala, že Kimův režim poprvé od roku 2018 restartoval kritický reaktor ve svém největším jaderném komplexu.

„Od té doby, co Severní Korea přišla k jaderným hlavicím, pracují na různých způsobech jejich přepravování,“ řekla pro Financial Times Melissa Hanhamová z Centra pro mezinárodní bezpečnost a spolupráci na Stanfordově univerzitě. „To je typické pro každý stát, který dosáhne statusu jaderné mocnosti. Totéž jsme už viděli u USA, Ruska, Číny, Indie, Pákistánu, Francie a Velké Británie, využívají několika různých způsobů přepravy jaderných hlavic. A Severní Korea se snaží udělat totéž,“ dodala.

Test pro Joea

Podle expertů Kim balancuje – na jednu stranu vysílá provokativní signál Joeu Bidenovi, na stranu druhou ví, že si nemůže dovolit proti sobě poštvat Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga. „Kimův režim chce tlačit na Spojené státy, aby uvolnily sankce, nechce ale odradit Čínu a Rusko, jejichž vlády v současné době brání dalšímu zpřísnění sankcí,“ řekl Leif-Eric Easley z Ewha Womans University v Soulu.

Vyvstávají však otázky, jak by vypadala reakce amerického prezidenta a jeho japonských a jihokorejských spojenců v případě testů mezikontinentální balistické rakety delšího doletu.

Po březnových raketových testech v KLDR Biden uvedl, že tvrdší reakce není nutná, protože testy neporušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Ty Pchjongjangu zakazují zbraně hromadného ničení a technologie balistických raket, poznamenal Ankit Panda z Nadace Carnegie pro mezinárodní mír. „Toho by nyní Biden mohl litovat vzhledem k tomu, že Severní Korea zjevně testuje jadernou raketu. Myslím, že teď už se o porušení rezoluce jedná,“ dodal Panda.

Spojené státy ve středu uvedly, že severokorejský „test pro USA a jejich spojence nepředstavoval bezprostřední hrozbu, zdůraznil ale negativní dopady nedovoleného severokorejského zbrojního programu na stabilitu regionu“.

Japonský premiér Jošihide Suga označil odpálení balistických raket za „nehorázné“ a ostře tento krok odsoudil jako hrozbu pro mír a bezpečnost oblasti. Japonský premiér a jihokorejský prezident Mun Če-in, který byl ihned o odpálení balistických střel informován, svolali své národní bezpečnostní rady, aby nový vývoj projednaly. V Soulu ve čtvrtek jednají ministři zahraničí Jižní Koreje a Číny o stagnujících rozhovorech o denuklearizaci mezi KLDR a USA.

Zareagoval i čínský ministr zahraničí Wang I. Dle něj „by všechny strany měly spolupracovat při snaze prosadit mír a stabilitu na Korejském poloostrově“. „Nejen Severní Korea, ale také další země provádějí vojenské aktivity,“ citovala Wanga agentura Reuters. „My všichni bychom měli vyvíjet snahu takovým způsobem, který pomůže obnovit dialog,“ míní šéf čínské diplomacie.

Podmořská hrozba

Loni v říjnu Kim představil největší mobilní mezikontinentální balistickou raketu na světě. Mezinárodní experti se aktuálně zaměřují na sledování severokorejské námořní základny. Předpokládá se, že KLDR pracuje také na programu rozvoje ponorek. Hanhamová poukázala na „zajímavou aktivitu“, která byla zaznamenána kolem námořní loděnice Sinpo na východním pobřeží Severní Koreje. Tým výzkumníků stále shromažďuje a analyzuje satelitní snímky.

Podle analýzy iniciativy Nuclear Threat Initiative má Severní Korea jednu z největších podmořských flotil na světě s více než 80 plavidly. Právě pokroky v podmořských schopnostech jsou považovány za stále důležitější, protože poskytují Kimovu režimu více možností a fungují jako „jistá obrana“ proti jakýmkoli útokům na pozemní jaderné systémy.

Také Jižní Korea se soustředí na podmořské střely. Středeční raketa dle jihokorejské prezidentské kanceláře uletěla předem určenou vzdálenost a zasáhla stanovený cíl. Jižní Korea je první zemí bez jaderných zbraní, která podmořskou balistickou střelu SLBM (submarine-launched ballistic missile) vyvinula. Střela SLBM dokáže dopravit na místo určení s vysokou přesností bojovou hlavici, většinou vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží. Raketonosné ponorky mají velký strategický význam, neboť mohou zůstat skryty před satelity protivníka a odpálit svůj náklad v relativním bezpečí volného oceánu.

KLDR dlouhodobě obviňuje Spojené státy a Jižní Koreu z nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu. Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem. Rozhovory o denuklearizaci Severní Koreje jsou tak v současné době na mrtvém bodě.

Reklama

Doporučované