Hlavní obsah
Online

Tři příčiny, proč zkrachoval Thomas Cook: dluhy, fúze a internet

Problémy společnosti komentuje investor Pavol Krúpa.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook, kvůli finančním potížím zkrachovala, informovala agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně.

Článek

Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 000 lidí, a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.

„Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti,“ oznámil v pondělí britský úřad pro civilní letectví (CAA). Tento úřad také uvedl, že už zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150 000 britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

Vedení firmy Thomas Cook oznámilo, že vstoupilo do „nucené likvidace“.

„Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní,“ uvedl šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci. A zaměstnanci cestovní kanceláře podle zjištění britského deníku The Guardian právě vládu viní z aktuální krize.

  • Ceny letenek jiných společností rostou

    Cestující, kteří uvázli na letišti v Manchesteru, si stěžují, že ceny letů jiných leteckých firem dramaticky rostou.

    „Kromě easyJet a Ryanair očekáváme nárůst cen na dálkových letech do mnoha karibských destinací z Londýna a ještě více z Manchesteru. Tam byl Thomas Cook dominantní, co se týče přímých tras do mnohých prázdninových destinací,“ řekl Jack Sheldon ze společnosti Jack‘s Flight Club pro The Guardian.

    Odbavovací brány společnosti Thomas Cook na manchesterském letišti dnes zůstaly tiché, bez personálu nebo front.

  • Těžce situaci nesou klienti CK, kteří se na dovolenou chystají

    Velké zklamání prožívají klienti CK Thomas Cook, kteří se na dovolenou teprve chystali. Na špatnou komunikaci si britské agentuře PA, z níž cituje agentura DPA, postěžovali Lewis a Amy Bromileyovi z Manchesteru. Chystali se na líbánky na Maledivy. „Moje žena a já jsme zdrceni,“ řekl 25letý Lewis. Cestu si prý zarezervovali před rokem a zaplatili za ni 7 000 liber (asi 205 000 Kč). „Teď musíme čekat na vrácení peněz a to může trvat měsíce,“ dodal.

    Lisa Godbeerová ze Somersetu se zase těšila, že s rodinou odletí z Gatwicku do Mexika a oslaví tam na desetidenní cestě do Cancúnu své čtyřicátiny. „Jsem opravdu naštvaná a mírně v šoku,“ řekla britské agentuře PA. „Ještě včera jsme si dělali legraci: představte si, že odletíme do Mexika a Thomas Cook pak zkrachuje,“ svěřila se.

  • Zabarikádovali nás v hotelu, stěžují si z Tuniska klienti zkrachovalé CK

    Britské turisty z hotelu Orangers v tuniském letovisku Hammamet odmítla v sobotu večer pustit ven tamní ochranka a zabarikádovala je v něm ze strachu, že od cestovky Thomas Cook nedostane zaplaceno. Tuniská vláda incident později označila za nedorozumění a uvedla, že klienti své plánované lety stihli.

  • Do ČR se dnes vrátily asi tři desítky klientů

    Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, má podle mluvčího Jana Šrámka v zahraničí k dnešnímu dni zhruba 1 100 českých klientů. O tyto osoby se postará a zajistí jim bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem.

    Dalších 40 klientů odcestovalo na pobyty pořízené prostřednictvím portálu dovolena.cz, který je součástí holdingu Student Agency. Dnes se do ČR vrátily asi tři desítky klientů z Turecka a Bulharska, uvedla PR manažerka Student Agency Alžběta Nečasová.

    Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mohou nastat problémy u Čechů, kteří si zájezd pořídili u cestovky Thomas Cook v Německu nebo Británii. Na takové cesty se české zákony nevztahují. Papež odhadl, že v ČR mohou být s britskou společností na dovolené tisíce klientů.

  • Expert: Krach společnosti Thomas Cook je celosvětově největší úpadek CK

    Krach britské cestovky Thomas Cook, který je dosud největším případem úpadku cestovní kanceláře, bude mít podstatný dopad na trh pojištění CK proti úpadku, skončí-li v krachu i německá část firmy, případně některé další dceřiné společnosti. ČTK to dnes řekl ředitel péče o klienty makléřské společnosti Renomia Matyáš Charvát.

    „V Německu funguje náhradový systém podobný českému pojištění záruky za úpadek CK, které je povinným pojištěním pro cestovní kanceláře. V Německu je Thomas Cook pojištěn dlouhodobě u pojišťovny Zurich,“ uvedl Charvát.

  • YouGov: 54 % lidí souhlasí s tím, že vláda finanční injekci neposkytla

    YouGov dnes provedl průzkum, který zjistil, že většina lidí (54 %) si myslí, že vláda měla pravdu, když do situace nezasáhla a dodatečný kapitál v objemu 200 milionů liber společnosti Thomas Cook neposkytla.

    Téměř čtvrtina (22 %) si myslí, že Boris Johnson měl zasáhnout, zbytek si není jistý.

    Téměř dvě třetiny (63 %) počítají s tím, že by se společnost zhroutila, i kdyby jí byla poskytnuta další pomoc.

  • Britský ministr zdravotnictví: brexit za kolaps cestovky Thomas Cook nemůže

    Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock odmítl, že by existovalo spojení brexitu se zhroucením společnosti Thomas Cook.

    Cestovní kancelář v květnovém prohlášení varovala, že „není pochyb o tom, že mnoho zákazníků ze Spojeného království kvůli brexitu zrušilo letní dovolené“.

    Generální ředitel zkrachovalé cestovky Peter Fankhauser dodal, že loňská vlna veder snížila poptávku i po zimních pobytech mimo Británii.

    Ministr zdravotnictví však pro LBC řekl, že zánik společnosti nemá s vystoupením Spojeného království z EU nic společného. Na otázku, zda byl Thomas Cook obětí skutečnosti, že hodnota libry od referenda poklesla, dodal: „Ne, nemyslím si, že by existovalo nějaké spojení s brexitem.“

  • Muži z Hucknallu jménem Thomas Cook stejnojmenná společnost zkazila vysněnou svatbu

    Ženich, který sdílí stejné jméno jako neúspěšná společnost Thomas Cook, zůstal „otřesen“. Jeho svatba na Rhodosu naplánovaná leteckou společností pravděpodobně neproběhne. Informoval o tom web Nottingham Post.

    Thomas Cook (29 let) a jeho partnerka Amelia Binch (27 let) z Hucknallu uvázli na řeckém ostrově Rhodos po rezervaci jejich vysněného svatebního balíčku se společností Thomas Cook.

    Páru však bylo řečeno, že svatba proběhnout nemusí. Balíček od letecké společnosti měl totiž zahrnovat svatební obřad, květiny, dort, dekorace i zábavu.

    „Thomas Cook nám kvůli mému jménu slíbil svatební překvapení – takovéhle překvapení jsme ale neočekávali,“ sdělil webu Thomas Cook.

  • „Je opovrženíhodné, jak Thomas Cook zachází se svými zaměstnanci,“ říká BALPA

    Podle Britské asociace dopravních pilotů (BALPA) je „opovrženíhodné“, jak firma se svými zaměstnanci při kolapsu společnosti zacházela.

    „Naděje všech zaměstnanců cestovky Thomas Cook, že jejich letecká společnost přežije, byla dnes ráno pohřbena. Zatímco podrobné plány na repatriaci cestujících byly pečlivě sestaveny, zaměstnanci byli bez rozvahy bodnuti do zad.

    O budoucnostech zaměstnanců bylo rozhodnuto tajně. Ani nevíme, zda zaměstnanci obdrží tento měsíc výplaty. Je to opovrženíhodné. Piloti cestovní kanceláře Thomas Cook i všichni ostatní zaměstnanci si zaslouží více než tohle,“ zaznělo v prohlášení BALPA.

  • Doprava českých turistů zpátky domů je zajištěná

    Cesta zpět domů je pro 1 100 Čechů, kterých se krach společnosti dotýká, podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže již zajištěná na pravidelných linkách. Nejsou tedy závislí na charterech cestovky Thomas Cook, jako je to u britských klientů.

    Na otázku, zda se situace nějak dotkne českých turistů, odpověděl místopředseda ACK ČR Jan Papež.Video: Seznam Zprávy

  • Operace Matterhorn v plném proudu

    Operace Matterhorn – jak byl nazván plán co nejrychlejší repatriace Britů z prázdnin domů – je v plném proudu. Potrvá nejméně dva týdny. „Je to enormní úkol, největší repatriace v době míru v historii Británie. Takže se pravděpodobně objeví problémy a průtahy,“ uvedl britský ministr dopravy Grant Shapps.

    Jméno Matterhorn používají Britové už podruhé – poprvé tak nazvali jednu z leteckých operací za druhé světové války (1944). A také tehdy pojmenování sedmé nejvyšší hory Alp mělo symbolizovat obtížnost celé akce.

  • Přežije model cestování s cestovními kancelářemi?

    Krach cestovky Thomas Cook ilustruje dopady výrazných změn, kterými oblast cestovního ruchu prochází, napsal šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Ještě před pár lety se zdálo, že vytvořit velký cestovatelský koncern, v němž budou cestovní kanceláře, letecká společnost i síť vlastních hotelů, je cestou k úspěchu. Díky digitálním technologiím je ale čím dál tím více klientů schopno zajistit si jednotlivé služby samo a za nižší cenu než různé kombinované balíčky, což výrazně mění finanční toky v cestovním ruchu a staré modely fungování jsou pod čím dál větším tlakem.“

  • Svaz obchodu a cestovního ruchu: Češi mohou být v klidu

    Ke krachu cestovky Thomas Cook vydal prohlášení Svaz obchodu a cestovního ruchu. „Pád jedné z největších a nejstarších cestovních kanceláří na světě, britské společnosti Thomas Cook, by neměl mít jakýkoli dopad na české turisty. V České republice je totiž zastoupena společností CK Neckermann, která působí jako samostatný subjekt, přičemž všechny její zájezdy jsou předplacené. Zároveň do vyjasnění situace CK Neckermann pozastavila prodej nových zájezdů,“ píše se v prohlášení.

  • Za pádem CK Thomas Cook je fúze, dluhy a internet

    Za krachem britské cestovní kanceláře Thomas Cook je nešťastná fúze, obrovské dluhy a také internet, který učinil revoluci v objednávání zahraničních pobytů. O příčinách pádu 178leté firmy to napsal deník The Guardian. Zároveň za bezprostřední důvod pádu označil fakt, že se podniku nepodařilo získat záchranný úvěr 200 milionů liber (5,9 miliardy Kč).

    V květnu skupina informovala, že má ztrátu 1,5 miliardy liber, z toho asi miliardu liber odepsala kvůli fúzi s konkurenční MyTravel z roku 2007.

    Britové vyjíždějí na dovolenou stále častěji, jen loni jich do zahraničí vyrazilo 60 procent, zatímco v roce 2017 to bylo 57 procent. Změnil se však způsob, jakým ji lidé tráví: místo plážových dovolených dávají přednost poznávání měst, nízkonákladovým aerolinkám a Airbnb.

  • Kréta se připravuje na „turistické zemětřesení sedmého stupně“

    Turistiku na řeckém ostrově Kréta krach cestovky Thomas Cook zasáhne velmi silně. Podle předsedy místní asociace turismu a cestovních společností Michalise Vlatakise cestovní ruch na Krétě zažije „zemětřesení sedmého stupně“. Zákazníci zkrachovalé cestovky tvoří podle asociace asi 70 % turistiky na Krétě.

  • Thomas Cook má v Řecku asi 50 tisíc lidí, v Turecku 45 tisíc

    V Řecku je v současnosti kolem 50 000 klientů zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook. Zhruba 22 000 z nich by mělo během příštích tří dnů odletět domů. Oznámilo to řecké ministerstvo turistiky. V sousedním Turecku je podle hotelové federace asi 45 000 turistů, kteří tam prostřednictvím firmy Thomas Cook přijeli z Británie a dalších evropských zemí.

  • Turecko chce ochránit zákazníky cestovky před vyhozením z hotelů

    Turecké ministerstvo kultury a turismu vydalo varování pro místní hotely, aby nevyhazovaly zákazníky cestovky Thomas Cook ven nebo po nich nepožadovaly doplacení pobytu. Hotelům vláda zároveň slíbila finanční pomoc.

  • O práci zřejmě přišlo přes 21 000 lidí

    Přes 21 000 zaměstnanců cestovky Thomas Cook ztratilo práci, 9 000 z nich ve Velké Británii. Asi tisícovka z nich pracovala v hlavním sídle cestovky ve městě Peterborough. Dohromady společnost měla zaměstnance v 16 zemích světa. Mnozí se obávají, že možná nedostanou zaplaceno ani za tento měsíc, napsal britský bulvární deník Daily Mirror.

  • CK Neckermann má v cizině 1 100 českých klientů, návrat zajistí

    Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, má v zahraničí k dnešnímu dni zhruba 1 100 českých klientů. O tyto klienty se postará a zajistí jim bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem. Seznam Zprávám to řekl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek. „Aktuálně je s cestovkou v zahraničí 1 100 klientů, cestovní kancelář je s nimi v kontaktu a zařídí bezpečné odlety všech v plánovaných časech. Krach cestovky Thomas Cook se netýká dceřiné společnosti, ta v insolvenci není. Do budoucna je nucena zastavit prodej letenek.“

  • Co vedlo ke krachu?

    Za krachem britské cestovní kanceláře Thomas Cook je nešťastná fúze, obrovské dluhy a také internet, který učinil revoluci v objednávání zahraničních pobytů, napsal deník The Guardian. Zároveň za bezprostřední důvod pádu označil fakt, že se podniku nepodařilo získat záchranný úvěr 200 milionů liber (5,9 miliardy Kč).

    V květnu skupina informovala, že má ztrátu 1,5 miliardy liber, z toho asi miliardu liber odepsala kvůli fúzi s konkurenční MyTravel z roku 2007. Spojením s firmou známou značkami Airtours a Going Places měl vzniknout evropský gigant, který by každoročně ušetřil na výdajích 75 milionů liber. Skutečnost byla ovšem taková, že se cestovka Thomas Cook spojila s firmou, která za předchozích šest let vykázala zisk pouze jednou, a dostala se tak do obrovských dluhů.

Reklama

Hlavní zprávy