Hlavní obsah

Zkusili jsme „tajná“ Windows 11, která budou všude. Inspirovala se jablkem

Foto: koláž: Pavel Kasík

Uniklá verze Windows 11 ukazuje, co můžeme od „nového“ operačního systému čekat.

Reklama

Zakulacené rohy, hezké animace a zjednodušená nabídka Start, která je nyní překvapivě uprostřed. Unikl náhled nové verze operačního systému Windows… A moc „novinek“ tam zatím nevidíme. Jedenáctka v názvu tak bude spíš marketing.

Článek

Windows 10 měly být „poslední Windows“, přesněji řečeno poslední verze Windows. Všechny další změny se měly zákazníkům posílat jako aktualizace.

Namísto toho se ale Microsoft zřejmě rozhodl, že desítky pošle k ledu podobně jako předcházející verze.

Ve čtvrtek 24. června pak Microsoft ukáže „budoucnost Windows“, což tedy podle všeho bude nová verze Windows 11.

Na veřejnost již unikl předběžný „build“ (pravděpodobně testovací verze) a Microsoft následně zřejmě nepřímo potvrdil, že dohady o jedenáctkách jdou správným směrem.

Nová nabídka Start poprvé uprostřed

Nemusíte ale neověřenou novinku zkoušet, prošli jsme ji za vás. Na virtuální stroj (simulovaný počítač) jsme nainstalovali jednu z kolujících „uniklých verzí“ (anglicky zdomácnělo slovo leak).

Můžeme tedy říci, že zatím o nic moc nepřicházíte. Jedenáctky vypadají hezky, ale na „úplně nový systém“ to zatím rozhodně nevypadá.

Foto: Pavel Kasík

Základní nabídka Start je Windows 11 uprostřed, má zakulacené rohy a je značně zjednodušená.

Asi největší změnu uvidíte hned po nainstalování. Hlavní nabídka Start je uspořádána jinak, seznam aplikací se schoval pod odkaz vpravo nahoře. Uvidíte zde tedy pouze ty programy, které si sem „připíchnete“ a pod nimi své poslední použité soubory.

Porovnejte na interaktivním srovnání, jak se nový Start liší od W10:

Umístění nabídky Start doprostřed (ikony jsou zarovnané na střed) je asi nejpřekvapivější na celém redesignu. Porušuje totiž skoro třicetiletou konzistenci. Najet myší do rohu je navíc velmi snadné (podle zásady známé jako Fittovo pravidlo jsou tlačítka v rohu nejjednodušší na rychlé stisknutí myší). Microsoft zřejmě vychází z toho, že řada lidí nekliká na tlačítko kurzorem, ale použije klávesou Win.

To samozřejmě nadále funguje. Můžete stisknout Win a začít psát. Vyhledávání je prakticky k nerozeznání od Windows 10.

Foto: Pavel Kasík

Vyhledávání v nabídce start je prakticky stejné jako předtím, stačí stisknout klávesu Win a začít psát.

A kdo bude chtít, může si nabídku start zase zarovnat doleva. Dá se ostatně čekat, že Microsoft umožní lidem, aby si „nové“ Windows přizpůsobili tak, že budou vypadat skoro stejně jako ty předchozí.

Vizuální vylepšení

Celkově je nová verze systému na první pohled vizuálně líbivá. V oblasti operačních systémů opisují všichni od všech, Microsoft se ale těžko může čílit, když někdo v nových změnách vidí inspiraci macOS od firmy Apple.

Ať už jsou to zakulacené rohy (pověstná libůstka Steva Jobse), vycentrované ikonky na hlavním panelu nebo lepší animace přepínání, minimalizace a maximalizace oken, vše tak trochu připomíná jablečný operační systém.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Porovnání nejnovějšího macOS (vlevo) s náhledem Windows 11 (vpravo).

To není nutně na škodu, co můžeme posoudit, změny nejdou na úkor funkčnosti a řada lidí si těch drobností ani nevšimne, jen jim možná vše přijde uhlazenější a plynulejší. Tak má správná změna ostatně vypadat. Jenže na to, aby to byl „úplně nový operační systém“, je to zkrátka málo.

Lepší práce s více okny

Snad jediné reálně „revoluční“ změny se dočkala práce s okny. Od Windows 7 bylo možné okno „přetažením na stranu“ zmenšit na polovinu obrazovky, a tak snadno uspořádat dvě okna vedle sebe. Řada lidí ale o této možnosti vůbec neví, nemluvě o klávesových zkratkách nebo uspořádání do složitějších mřížek.

Nová verze Windows to řeší vcelku elegantně. Po podržení kurzoru nad tlačítkem pro obnovení/maximalizaci okna ukáže interaktivní nabídku čtyř mřížek, do kterých okno můžete umístit.

Foto: Windows Central

Na výběr máte ze čtyř uspořádání, celkem je tak k dispozici dvanáct možných pozic.

Už nyní si mohli uživatelé ve Windows 10 práci s okny usnadnit pomocí utilitky PowerToys, která je také z dílny Microsoftu. Jde ale spíše o záležitost pro pokročilé uživatele a hračičky. Nový nástroj ale má potenciál, že jej bude používat o něco více lidí.

Další maličkosti: tablet, ikony, widgety

Pokud čekáte nějaké další velké novinky, tak budete zklamaní. Jistě, změn je mnohem více, ale obvykle jde o nějaké vylepšení vzhledu nebo přeuspořádání stávající funkcionality. Třeba na tabletu můžete nyní lépe přepínat mezi okny a zmizel dedikovaný tabletový režim.

Foto: Windows Central

Při ovládání perem se aktivují nástroje pro pero vpravo dole.

Určitých změn doznaly hlavní ikonky, jsou barevnější a vracejí se zase trochu k jakémusi trojrozměrnějšímu vzhledu, od kterého Microsoft v poslední dekádě upouštěl.

Foto: Pavel Kasík

Ikony jsme zde zvětšili, aby vynikly.

Tady vidíte ikony vedle sebe interaktivně:

A fanoušci tmavého režimu zajásají, protože ten se Microsoftu subjektivně opravdu povedl.

Foto: Windows Central

Tmavý režim spolu s transparentním vzhledem vypadá pěkně.

A poslední znatelná změna, které si nejspíše většina českých uživatelů ani nevšimne: Microsoft resuscitoval slovo Widget. Už to ale neznamená prográmek na ploše, je to teď nový název pro lištu s počasím a zprávami.

Foto: Windows Central

Widgety jsou teď samostatná lišta vpravo.

A to je z nějakých evidentních změn opravdu asi všechno.

Rozpolcenost zůstává

Windows jsou pověstné tím, že si s sebou jako kouli na noze vláčí svou minulost. Protože jde o světově nejoblíbenější systém doslova s miliardou uživatelů, je každá změna těžká, musí se otestovat a stejně někoho pořádně naštve.

Microsoft řeší tuto zpětnou kompatibilitu různými kompromisy. Třeba nastavení systému v Ovládacích panelech (známých už z Windows 3.1) se postupně táhne až do Windows 10. A bohužel je tomu stejně i v jedenáctkách.

Foto: Pavel Kasík

Vlevo vidíte „klasické“ nastavení myši, vpravo pak nové.

Obě nastavení fungují vedle sebe s tím, že některé funkce jsou dostupné jen z toho starého nastavení. To šlo možná pochopit u Windows 8, ale po skoro devíti letech je tato přetrvávající dualita poněkud trapná. Výsledkem je, že uživatel neví, kam má jít, když chce něco nastavit. Jediná možnost je napsat do nabídky Start přibližný popis nastavení a doufat, že vás systém odkáže někam, kde toto nastavení budete moci změnit.

Hezky je to vidět na zvuku. Tento dialog přežívá z Windows 95.

Foto: Windows Central

Vlevo nastavení zvuku pro Windows 11, v červeném obdélníku stejné nastavení z Windows 95.

Mimochodem, po startu Windows 11 se zase bude ozývat zvuk. Lidé zodpovědní za prezentace před větším množstvím lidí se jistě zaradují, že časy na plnou hlasitost omylem přehraných „ikspéček“ probouzejících dřímající posluchače jsou zpátky.

Proč vlastně Microsoft uvádí Windows 11?

Asi jste si všimli, že jsem k nové verzi docela kritický a zároveň skoro každou jednotlivou změnu chválím. A v tom je jádro té kritiky (rozhodně nejsem sám). Kdyby šlo o běžný půlroční update, byla by asi většina uživatelů spokojená.

Jenže Microsoft nechtěl jen běžný update. Chce něco víc. Chce něco, na co může ukázat marketingově, co mu může pomoci zaujmout běžné zákazníky. Vize „věčně se obnovujícího operačního systému“ je totiž lákavá pro firemní zákazníky. Jenže běžný uživatel při koupi notebooku může dát na „nový systém“ namísto toho starého.

Během pandemického roku se po dlouhé době rekordně zvýšil počet prodaných notebooků (dokonce natolik, že je nyní nedostatek čipů). Microsoft zřejmě usoudil, že potřebuje nějaké lákadlo, které jim umožní do tohoto trendu naskočit a udržet si v něm náskok. Ten poslední dobou mírně ztrácí ve prospěch společnosti Apple.

Microsoft Windows má stále na světovém trhu dominantní pozici. Na klíčových trzích – třeba v USA – byl ale sešup znatelnější. Windows poprvé v historii klesly pod 60 % na trhu, Apple vystoupal na 30 procent a během posledního roku vyrostl i ChromeOS, instalovaný především na levné školní počítače.

Microsoft už tedy nemůže brát svou převahu na trhu jako jasně danou. Z tohoto pohledu dává smysl „nová“ verze systému. I když zatím to vypadá, že až tak moc nových věcí nenabízí. Ale uvidíme, třeba nás Microsoft během slibovaného oznámení 24. června ještě nějak překvapí.

Reklama

Doporučované