Hlavní obsah

Zlákal lidi na investice, které se jim nevrátily. Kdo je podnikatel Římský

Foto: Vojtěch Veškrna , Seznam Zprávy

Vlastislav Římský, jehož vyšetřuje policie.

Reklama

Kdo je pražský podnikatel Vlastislav Římský? Jeho aktivity šetří hned několik policejních útvarů.

Článek

Desítky lidí, jejichž příběh nedávno popsaly Seznam Zprávy, jsou přesvědčeny, že právě kvůli tomuto muži přišly o tisíce a někdy i miliony korun. Zájemci o bydlení investovali do výstavby rodinných domů a bytů v Satalicích u Prahy, za projektem stál právě Vlastislav Římský. Dosud se jim ale peníze nevrátily, natož se slibovaným ziskem.

Bližší pátrání kolem osoby tohoto podnikatele, na kterého jsou už od roku 2009 uvaleny exekuce, ukázalo, že se o něj zajímá hned několik policejních útvarů.

Podnikatel s exekucemi

K realitnímu byznysu měl Římský blízko od první chvíle, co se jeho jméno v roce 2007 objevilo v českém obchodním rejstříku. Nyní čtyřiačtyřicetiletý pražský podnikatel stál za třemi firmami, které se zaměřovaly především na pronájmy bytů a dalších objektů.

Svoje podnikatelské portfolio ale rychle rozšířil. Rok nato figuroval v dalších sedmi firmách, přičemž částečně podnikal i na Slovensku. Ve firmě AAA Bratislava se podle tamějšího obchodního rejstříku specializoval na půjčování aut. „Obchodoval s auty v zahraničí, především v Německu. Všude si ale nadělal řadu dluhů a řada lidí ho kvůli tomu nahání,“ řekl Seznam Zprávám brněnský podnikatel, který s Římským před rokem krátce spolupracoval.

Římský odpověděl na dotazy Seznam Zpráv, když hájil developerský projekt v Satalicích, od té doby ale s redakcí nekomunikuje.

Nezpochybnitelný je ale Římského záznam v Centrální evidenci exekucí. Podle ní jich má hned deset, a to v řádu několika milionů korun. První přišla už v roce 2009 v hodnotě 500 tisíc korun, dodnes není vymožena.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy v srpnu se Římský zmínil, že když potřeboval, peníze si půjčil od vlivného olomouckého podnikatele Miroslava Barneta. „Pana Barneta znám dvacet let, měl jsem od něj půjčenou dohromady miliardu korun. Všechny peníze jsem mu už vrátil,“ řekl Římský.

Významným investičním projektem, do kterého se Římský podle poškozených zapojil, byla společnost Savings Founds se sídlem na Novém Zélandu. Jejím jediným akcionářem byla společnost Salia Group. Společnost lidem nabízela vysoké zhodnocení vkladů, ke kterému však nikdy nedošlo. A naopak investoři přišli i o jistiny vkladů.

Česká národní banka v roce 2013 vydala před touto společností varování v tom smyslu, že nabízí bankovní služby bez potřebného povolení. Řada lidí už v té době věděla, že o své peníze přišla, podle serveru Peníze.cz ale Římský poslal členům dopis, ve kterém po nich chtěl, aby společnosti dali další peníze s tím, že se jim všechno ve finále vrátí.

Celý případ v současnosti šetří policie kvůli údajnému podvodu více než tří tisícovek lidí, škoda stoupá ke dvěma miliardám korun.

Zakázky pro státní úřady

Více než investiční projekty ale Římského po roce 2010 proslavila firma Xena Praha, která dodává státním úřadům pracovní nebo společenské oblečení. Ta začala mít problémy poté, co podle úřadů nedodávala zboží ve slíbené kvalitě. Například Ministerstvo obrany po firmě dosud vymáhá 666 milionů korun za to, že jim Xena nedodala kvalitní sportovní obuv pro vojáky, na což upozornil server iRozhlas.cz.

Podobný problém s Xenou řešili v roce 2016 i pražští strážníci. Ti zase tvrdili, že firma Xena se jim pokusila podstrčit jiné boty než ty, se kterými vyhrála soutěž. Římský ale tvrdil, že byl v obou případech poškozený.

Vymáhání zmíněných 666 milionů korun je však pro stát obtížné, protože firma v té době přešla na společnost Renter Holding z Velké Británie. A o tři měsíce díky přeshraniční fúzi přešla pod italskou společnost Milano Lavora, kde je jednatelem invalidní důchodce Jaroslav Š. Tato společnost ale následně v Itálii zanikla.

Přeshraniční fúzi firmy šetří severočeská policie. „Věc je ve stadiu prověřování, v této chvíli tedy nemůžeme poskytnout žádné informace,“ potvrdila mluvčí severočeské policie Jana Slámová.

Firma Xena Praha je v hledáčku policie i kvůli požáru jejího skladu, který vypukl minulý rok v únoru v pražské Michli. Případ šetří pražská policie a snaží se dopátrat toho, kdo požár, který způsobil škodu několik desítek milionů korun, založil. Policie podle některých důkazů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, pracuje s variantou, že sklad byl zapálen úmyslně za účelem vymáhat vyšší škody na pojišťovně.

Římský ani policie nechtěli případ komentovat. „Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá či naopak nezabývá,“ napsal Seznam Zprávám Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Kvůli přeshraniční fúzi pak v Itálii skončilo i několik firem podnikatele Tomáše Horáčka. Ten kvůli tomu podal trestní oznámení a případ už šetří ústecký komisař Petr Sytař jako tresný čin podvodu. Toho se měl podle Horáčkova trestního oznámení dopustit Vlastislav Římský spolu s kárně obžalovanou advokátkou Ninou Rydlovou a žateckým notářem Ondřejem Demutem.

Foto: Vojtěch Veškrna , Seznam Zprávy

Vlastislav Římský spolu s kárně obžalovanou advokátkou Ninou Rydlovou.

„Na základě mnou podaného trestního oznámení Sytař zajistil nemovitosti, které Rydlová spolu Římským opakovaně ukradli ze společností, jež jsem léta budoval,“ napsal Seznam Zprávám Horáček. Vyšetřovatel případ nekomentoval, stejně tak podnikatel Římský a advokátka Rydlová. Horáček ale ještě upozornil, že má Římský podezřelé kontakty na policii.

Dokládají to výpisy z evidence trestního řízení, které si Římský sehnal na podnikatele, jenž je současným jednatelem firmy, která stojí za zmíněným developerským projektem v Satalicích. Tento případ šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), což dokládají dokumenty, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

V polovině léta se sám Římský tímto výpisem na podnikatele Seznam Zprávám chlubil. Otázce, kdo mu dokumenty od policie dává, přímo neodpověděl.

„Nejde o to, kdo mi co sehnal. Ale řekněme, že mezi námi existují čestní lidé, kteří v uvozovkách vědí, že některé věci končí pod kobercem,“ popisoval Seznam Zprávám v rozhovoru Římský.

Advokátka se soudí o auta

Do problémů s Římským se dostala i olomoucká advokátka, která si nepřála být jmenována. Na případ už minulý rok upozornily Lidové noviny, kdy popsaly příběh, jak si olomoucká advokátka koupila dva luxusní automobily v hodnotě sedmi milionů korun. Advokátka za vozy řádně zaplatila, přepsala a odvezla.

Policie jí však podle ní auta na pokyn Římského nestandardně zabavila s tím, že auta jsou kradená. Římský totiž podle ní policii tvrdil, že auta jsou jeho, neboť mu propadla z titulu zajišťovacího převodu práva, který uzavřel s provozovatelem autosalonu.

„Dnes se musím soudit o svůj vlastní majetek, vyhrožují mi paradoxně trestním stíháním,“ napsala Seznam Zprávám advokátka, která tvrdí, že je terčem útoků ze strany Římského. „Jsem terčem útoků a zastrašování několika skupin, proto celou věc vyšetřuje NCOZ,“ doplnila. Římský se ani k tomuto případu pro Seznam Zprávy dosud nevyjádřil.

Reklama

Doporučované