Hlavní obsah

Obří testovací skandál u sousedů. Odebrali 70 vzorků, vyúčtovali 1000

Foto: Profimedia.cz

Fronta na rychlotest na covid-19 v německém Freiburgu (ilustrační foto).

Reklama

Prokuratura v několika německých spolkových zemích začala vyšetřovat podezření z rozsáhlých účetních podvodů při testování na covid-19.

Článek

Na díry v systému, které umožňují v Německu podvádět při vyúčtování rychlých antigenních testů na covid-19, upozornila investigace médií ARD, WDR, NDR a Süddeutsche Zeitung. Novináři přišli na to, že systém testovacích míst nepodléhá pravidelným kontrolám.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Novinářská „kontrola“ testovacího místa v Kolíně, které investigativci vybrali losem, ukázala, že místo pouhých 70 odebraných vzorků vystavil provozovatel odběrového místa státu účet na 1000 vzorků. Podobná byla čísla i na dalších místech. Novináři totiž testované počítali a pak jejich počet porovnali s vykázanými čísly.

Za jeden test přitom centra dostávají až 18 eur (460 korun), které hradí Spolkový úřad pro pojištění. Ke kontrole účtů se ale žádný úřad nehlásí, centra výslovně nesmí uvádět jména testovaných lidí a úřady po nich nechtějí ani jiné dokumenty, včetně účtů za nákup testovacích sad. „Musí jen poslat údaj o počtu vykonaných testů (bez přiložení důkazu) a peníze dostanou krátce nato,“ uvádí německá média.

Jen málokterá spolková země navíc ví, kolik antigenních testů se denně provede. Výjimkou je například Severní Porýní-Vestfálsko. Právě tam se ve městě Bochum kvůli podezřením v médiích v pátek konala policejní razie ve firmě provozující sítě odběrových míst. Stejnou věc vyšetřuje i prokuratura v Lübecku ve Šlesvicku-Holštýnsku a kontrola proběhla také v Kolíně nad Rýnem. Vyšetřování se rozběhlo i v Bavorsku. Podle médií falšování statistik navíc zkresluje údaje o míře pozitivity a rozšíření nemoci covid-19 v populaci.

Němci potřebují, stejně jako Češi, negativní výsledek testu pro návštěvu obchodů nebo kadeřnictví a restaurací. Testovat se nemusejí očkovaní lidé a lidé, kteří prodělali covid-19. Testovacích míst je po celém Německu asi 15 tisíc a jsou i v lékárnách.

Foto: Profimedia.cz

Německý spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU.

Kvůli absenci kontrol, na kterou upozornila média, je od víkendu pod palbou kritiky spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU. Koaliční sociální demokraté (SPD) připomněli, že jde o další aféru. Letos na jaře totiž vyšlo najevo, že několik poslanců CDU si bralo finanční provize za sjednání nákupu respirátorů pro úřady spolkových zemí. Aféra tehdy poškodila křesťanské demokraty, do parlamentních voleb přitom zbývají necelé čtyři měsíce.

Kritika i od koaliční SPD

„Po respirátorech teď rychlotesty. Neschopnost řízení ministerstva zdravotnictví dosáhla neodpustitelných rozměrů,“ komentoval odhalení první sekretář parlamentního klubu SPD Carten Schneider. Ministr Spahn podle něj ignoroval varování poslanců. „Nese odpovědnost za nakládání s penězi daňových poplatníků,“ dodal Schneider.

Podobně se vyjádřila i spolupředsedkyně opoziční Die Linke Susanne Hennigová-Wellsowová, která vyzvala Spahna k vysvětlení. Opoziční liberálové z FDP pak chtějí jmenování zvláštního vyšetřovatele.

Spahnův úřad nejdřív uvedl, že povolení a kontrola testovacích míst spadají do kompetence zemských a lokálních úřadů. Sám ministr v sobotu na Twitteru napsal, že přibude náhodných kontrol a ti, kdo zneužívají pandemii k nezákonnému obohacení, by se měli stydět. Spahn také uvedl, že kvůli pandemii se musela testovací infrastruktura vytvořit rychle, ale neměla to být příležitost pro podvodníky. „Pragmatismus je v takové situaci potřebný, ale těm, kteří ji zneužívají, to nemůže jen tak projít,“ napsal politik.

V pondělí jeho ministerstvo po jednání se zemskými ministry zdravotnictví uvedlo, že se pravidla zpřísní a do kontrol se zapojí i daňové úřady. Snížit by se pak měla cena testu na méně než 10 eur. Podle serveru RND ale dál zůstává otázkou kvalita testů, kterou stejně jako počty testů úřady nekontrolují. O testovacím byznysu RND píše jako o „zlaté horečce“.

Reklama

Doporučované