Hlavní obsah

Zlatá tretra, horská kola, ME v judu? Stát ušetří na akcích, které odpadnou

Foto: Profimedia.cz

Shaunae Miller-Uibová z Baham vytvořila loni na Zlaté tretře v Ostravě světový rekord na netradiční trati 300 metrů. Vzhledem ke svému květnovému termínu je letošní Zlatá tretra v ohrožení, neobvyklé podmínky života vnutil celé planetě koronavirus.

Reklama

Co se týče dotací na sport, začne Ministerstvo školství logicky škrtat v příspěvcích na akce, které se neuskuteční. V ohrožení jsou patrně kvůli svému blízkému květnovému termínu zejména atletická Zlatá tretra, beachvolejbalový turnaj v Ostravě a závody horských kol v Novém Městě na Moravě. Otazník visí i nad pražským ME v judu.

Článek

Obava z koronavirové nákazy a s ní spojená opatření ve svém důsledku logicky přinesou zásadní ekonomické problémy. Ministryně financí Alena Schillerová se proto netají tím, že osloví jednotlivé členy vlády, aby začali hledat úspory. Jisté je, že se nějakým způsobem dotknou i dotací určených do oblasti sportu.

„Ministryně financí dosud na vládu nepředložila konkrétní požadavky na krácení rozpočtu a kapitol. Racionálně lze předpokládat, že dotace budou kráceny o tu část roku, po kterou nemohla sportovní činnost probíhat,“ reagovala v úterý večer na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Letos ještě sportovní dotace rozděluje a distribuuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, které vede Robert Plaga. Dotace na rok 2021 už bude mít pod palcem nově vzniklá Národní sportovní agentura, kterou vede Milan Hnilička.

Pro neinvestiční dotační programy na sport bylo letos v rozpočtu Ministerstva školství naplánováno 4,86 miliardy korun, na ty investiční pak další 2 miliardy. Další státní prostředky do sportu plynou přes resortní střediska ministerstev vnitra a obrany.

Podle zjištění Seznam Zpráv už byly schváleny i proplaceny dotační programy I a II, které se týkají reprezentace a talentované mládeže, konkrétně jde u reprezentace o 720 milionů, u talentované mládeže o 900 milionů korun. Na svou činnost už dostaly část prostředků sportovní svazy, proplácet už se začal i program Můj klub.

„Zatím je jak vyplácení dotací, tak jejich rozdělování ve významném předstihu. Jsou navrženy investiční dotace, též dotace svazům, v programu Můj klub je zpracováno více než 2300 žádostí,“ upřesňuje mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Že by byly některé dotační programy zrušeny úplně, mluvčí nepředpokládá. Škrtat se podle ní bude zejména v programu významných sportovních akcí, z nichž se řada plánovaných významně ruší. „Požadujeme po svazech aktualizaci, někteří pořadatelé odříkají, jiní čekají na vyjádření mezinárodní federace. Očekáváme, že pandemie postihne akce v prvním pololetí tohoto roku,“ zmínila mluvčí Aneta Lednová.

Při pohledu do sportovního kalendáře zjistíme, že v Česku už se uskutečnily závody Světového poháru v biatlonu. Tam už dotace čerpány byly a závody proběhly, ovšem kvůli koronaviru bez diváků.

Na stejném místě, tedy v Novém Městě na Moravě, by se v květnu měl konat i SP v jízdě na horských kolech. Květnový termín si vybral i tradiční atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě. A ve stejném městě pak i plánovaný velký beachvolejbalový turnaj.

Zákaz sportovních akcí s účastí nad 30 osob byl vyhlášen 12. března, od pondělí platí v Česku karanténa, která obyvatele vede k tomu, aby chodili jen do zaměstnání či na základní nákup. Všechna opatření jsou vyhlášena na měsíc, ale je pravděpodobné, že budou ještě prodloužena.

V pražské O2 areně se má za účasti českého olympijského šampiona Lukáše Krpálka konat mistrovství Evropy v judu. Původní termín (1. až 3. května) už byl zrušen, pořadatelé přišli s novým termínem 19. až 21. června. I sem měla podle původních plánů mířit státní dotace na pomoc při organizaci velkým sportovním akcím.

Organizace WTA již oznámila zrušení ženského tenisového turnaje Prague Open.

Kvůli zavřeným sportovištím už České unii sportu utíkají peníze, které mohla utržit za provoz svých zařízení v pražském Podolí, na šumavském Zadově a v Nymburce. „Za tři měsíce to bude ztráta kolem 50 milionů korun. Ale my nebrečíme. Po pádu Sazky dokázala Česká unie sportu bez dotací zvládnout ztrátu 250 milionů, poradíme si nějak i teď,“ říká Miroslav Jansta, předseda ČUS. „Když svazy dodrží své rozpočty, tak to nějak půjde. Větší problémy bude mít profesionální sport.“

Jak známo, nejen v Česku byly ukončeny nebo přerušeny ligové soutěže v jednotlivých sportech. Hledají se cesty, jak vyřešit zpochybněné příjmy z televizních práv, kvůli očekávané ekonomické krizi v zemi lze očekávat i trable sponzorů. Například Miroslav Schön, šéf hokejového klubu z Hradce Králové, už proto v deníku Sport avizoval, že ve smlouvách některých hokejistů využije klauzule o možnosti ukončení platnosti kontraktu kvůli přerušení soutěže vinou vyšší moci.

Ekonomické dopady budou mít bezpochyby dosah přinejmenším i do roku 2021, kdy už by dotace měla rozdělovat Národní sportovní agentura. A už letos by za tím účelem měla připravit příslušné programy.

„Ačkoliv je v současné době z bezpečnostních důvodů částečně omezen chod úřadu, na termíny vypsání dotací by to nemělo mít vliv,“ ubezpečuje Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury. „Co se týká otázek ohledně snižování rozpočtu, vnímáme situaci, která nastala, a budeme plně respektovat rozhodnutí vlády, respektive Ministerstva financí.“

Hnilička zároveň dodává: „To neznamená, že nebudeme bojovat o co největší rozpočet pro český sport, především proto, že jedním z dlouhodobých cílů Národní sportovní agentury je skrze sportovní aktivity posílit fyzickou zdatnost všech věkových skupin našich občanů.“

Reklama

Doporučované