Hlavní obsah

Zlatá věž Zahy Hadid má zelenou od ekologů, do roka se může stavět

První část zástavby Masaryčky dostala důležité povolení. Jak se změní srdce hlavního města?Video: Aleš Černý

 

Reklama

První fáze projektu na pražské Florenci získala kladné stanovisko k EIA. Vyřídit zbývá už „jen” územní a stavební rozhodnutí.

Článek

Důležité povolení získala první část projektu studia britské architektky Zahy Hadid na zástavbu okolí Masarykova nádraží v Praze. Magistrát dal souhlas k EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí. Povolení se týká sedmi až devítipodlažní budovy, která začíná na západní straně výraznou zlatou věží.

Celkem má budova složená z kanceláří a obchodů nabídnout 31 tisíc metrů čtverečních plochy a 155 parkovacích míst. Původně chtěl investor - skupina Penta - začít stavět už letos. To se ale určitě nestane. Stavebníci totiž ještě musí získat územní a stavební povolení.

„Pokud vše půjde dobře, rádi bychom začali stavět koncem příštího roku. Hotovo by potom mělo být do dvou let,” komentoval nyní výhled pro Seznam Zprávy mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Další fáze projektu počítá s přemostěním kolejiště nádraží a propojení ulic Na Florenci s Hybernskou a Opletalovou. Třetí část má potom skončit u autobusového nádraží Florenc. V těchto případech ale zatím Pentě chybí nejen povolení, ale i část pozemků.

Jak by měla čerstvě povolená budova i celý projekt vypadat, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované