Hlavní obsah

Zlaté glóby: Meryl Streepová zase „ukradla" show, rozcupovala Trumpa

Řeč Meryl Streepové na Zlatých glóbech

 

Reklama

Moderátor večera i herečka se při udělování Zlatých glóbů pustili do Donalda Trumpa. Budoucí americký prezident jim rýpnutí hned oplatil.

Článek

Zlaté glóby, americké filmové ceny, znají své vítěze. Triumfoval muzikál La La Land, který získal sedm sošek. Vítězkou večera se ale stala herečka Meryl Streepová, oceněná za celoživotní přínos kinematografii. Diváky v sále i mnoho lidí doslova po celém světě si získala svým projevem.

„Tento rok jsem viděla jedno představení, které mě dostalo, zasáhlo mě přímo do srdce. Ale ne proto, že bylo dobré. Byl to ten moment, kdy osoba, která bude zastávat ten nejrespektovanější post v naší zemi, imitovala postiženého novináře,” řekla herečka.

Dodala, že výjev stále nemůže dostat z hlavy, protože to nebyl film, ale reálná situace.

„Instinkt ponižovat někoho, kdo se angažuje ve veřejném životě, když jste mocný, pomalu proniká do našeho každodenního života. Neúcta plodí neúctu, násilí plodí násilí. Pokud budou mocní zneužívat své pozice, aby šikanovali ostatní, prohráli jsme,” pokračovala dále Streepová.

Jméno budoucího amerického prezidenta nezmínila ani jednou, přesto bylo jasné, o kom mluví. Konkrétně narážela na událost z roku 2015, kdy Trump imitoval fyzické postižení novináře The New York Times (NYT) Serge Kovaleskiho. Později popřel, že novináře imitoval.

Říkejte si o Meryl Streepové, co chcete, ale netvařte se, že se tohle nestalo.

Streepová dále vyzvala k podpoře Komise pro ochranu novinářů, která podle ní bude potřebovat pomoc při ochraně pravdy.

Narážku si hned v úvodu večera neodpustil ani moderátor předávání Zlatých glóbů komik Jimmy Fallon. Ceny označil za jedno z posledních míst, kde se v Americe ještě ctí hlas většiny. Jeho komentář se vztahoval k listopadovým prezidentským volbám, ve kterých Hillary Clintonová získala asi o dva miliony víc hlasů, přesto však nezvítězila.

Donald Trump se záhy po předávání cen vyjádřil pro NYT. Prý nebyl překvapený, že se do něj pustili liberální lidé od filmu. Projev Meryl Streepové neviděl, ale označil ji za „milovnici Hillary". Někteří lidé projev herečky a potlesk, který sklidila, na sociálních sítích odsoudili.

Smutný den, když celebrity lžou o našem zvoleném prezidentovi v celostátní televizi a ještě za to sklidí potlesk, jako že jsou hrdinové.

Ceny posbíral La La Land

Zlatý glóbus si za nejlepší drama odnesl snímek Moonlight. Nejlepším muzikálem se stal La La Land, který dostal i ocenění za režii, scénář, hudbu, píseň a herce a herečku v komedii nebo muzikálu.

Oceněni byli umělci Casey Affleck, Ryan Gosling, Emma Stoneová, Viola Davisová, Aaron Taylor-Johnson, Hugh Laurie, Olivia Colemanová, Sarah Paulsonová, Tom Hiddleston, Donald Glover nebo Tracey Elis Rossová, Claire Foyová a Billy Bob Thornton.

Nejlepším komediálním seriálem se stala Atlanta, dramatickým seriálem pak The Crown.

Reklama

Doporučované