Hlavní obsah

Zlato! Kajakář Prskavec nedal konkurentům šanci, stal se olympijským vítězem

Finálová jízda Jiřího Prskavce.Video: AP, SNTV

 

Reklama

aktualizováno •

Jiří Prskavec získal pro českou výpravu na OH v Tokiu další zlatou medaili. Vyhrál závod kajakářů na divoké vodě.

Článek

S velkým náskokem 3,22 sekundy vyhrál Jiří Prskavec olympijský závod v kategorii K1 ve vodním slalomu. Stříbro získal slovenský závodník Jakub Grigar.

Mezi prvními gratulanty ke zlaté medaili byla po telefonu Prskavcova maminka.

Jiří Prskavec byl nejrychlejší i v semifinále, byť tam dojížděl zadrženě a udělal v závěru drobný šťouch s penalizací za 2 sekundy.

Jeho finálová jízda byla naprosto suverénní. V polovině trati už měl náskok na druhého 0,29 sekundy, ve dvacáté z pětadvaceti branek narostl jeho náskok na 4,2 sekundy. V samotném finiši sice vteřinku náskoku ztratil, ale i tak zvítězil naprosto jednoznačně, suverénně a drtivě.

Jiří Prskavec je velkou osobností svého sportu a disciplíny. Ve 28 letech je už čtyřnásobným mistrem světa. Na svých prvních olympijských hrách před pěti lety v Riu získal bronzovou medaili.

Vodní slalom na divoké vodě přispěl do české medailové sbírky druhou medailí. Tu první, stříbrnou získal Lukáš Rohan mezi kanoisty.

Když započítáme i jisté medaile víkendových finalistek v tenisové dvouhře a čtyřhře, má česká výprava jistotu, že z Tokia přiveze nejméně 7 medailí.

Prskavec je druhým zlatým medailistou, ve čtvrtek už si první zlato ve střeleckém trapu připsal Jiří Lipták.

Reklama

Související témata:
Kanoista

Doporučované